סיום חוזה שכירות בגלל עבירות שוכר: מה החוק מתיר?

זקוקים לייעוץ משפטי בנושא סיום חוזה שכירות בגלל עבירות שוכר: מה החוק מתיר?? הנכם מוזמנים ליצור קשר לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

בעלי דירות להשכרה נתקלים לעיתים במצבים מורכבים הנוגעים להתנהגות בעייתית של שוכרים. אחד המקרים המאתגרים ביותר הוא כאשר שוכר מבצע עבירות פליליות בבניין. מאמר זה עוסק בסוגיה חשובה זו ומספק מידע חיוני לבעלי דירות המתמודדים עם מצב כזה.

המאמר עונה על שאלות מרכזיות כגון: מהן הזכויות המדויקות של בעל דירה במקרה של התנהגות פלילית של שוכר? כיצד ניתן לסיים חוזה שכירות באופן חוקי בנסיבות אלו? ומהן הראיות הנדרשות להוכחת הפרת חוזה בבית המשפט?

חשוב להדגיש כי התמודדות עם מצב כזה מצריכה ידע משפטי מעמיק וניסיון בתחום דיני המקרקעין. לכן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין מנוסה שיוכל לספק ייעוץ מקצועי ומותאם אישית למקרה הספציפי שלכם. עורך דין מומחה יסייע לכם להגן על זכויותיכם, לנקוט בצעדים המשפטיים הנכונים ולמזער את הסיכונים הכרוכים בהליך סיום חוזה השכירות.

מהן הזכויות המדויקות של בעל דירה במקרה של התנהגות פלילית של שוכר, ומתי ניתן לסיים את חוזה השכירות באופן חד צדדי?

זכויותיו של בעל דירה במקרה של התנהגות פלילית של שוכר נגזרות בעיקר מהוראות החוק וחוזה השכירות. על פי סעיף 9 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, “השוכר חייב להשתמש במושכר בזהירות ובאופן שאדם סביר היה משתמש בו”. התנהגות פלילית מהווה הפרה ברורה של חובה זו. בנוסף, רוב חוזי השכירות כוללים סעיף המחייב את השוכר לשמור על יחסי שכנות טובים. במקרה של הפרה יסודית של החוזה, כמו פגיעה חמורה ברכוש השכנים או ביצוע עבירות פליליות בבניין, בעל הדירה רשאי לבטל את החוזה לאחר מתן התראה בכתב ומתן הזדמנות לתיקון ההפרה. חשוב לציין כי בפס”ד שוחט נ’ לוי (ע”א 701/81) נקבע כי “הפרה יסודית” היא הפרה שאדם סביר יכול היה לצפות שתגרום לצד השני נזק חמור או תוצאות חמורות. לכן, כדי להימנע מתביעה מצד השוכרים, על בעל הדירה לתעד היטב את ההפרות, לשלוח התראות בכתב, ולפעול בהתאם להוראות החוזה והחוק. במקרים קיצוניים של סכנה מיידית, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לצו מניעה או פינוי מיידי.

כיצד יכול בעל דירה להגן על עצמו ועל שאר הדיירים בבניין מפני התנהגות פלילית של שוכר?

בעל דירה יכול לנקוט במספר צעדים להגנה על עצמו ועל שאר הדיירים מפני התנהגות פלילית של שוכר. ראשית, מומלץ לתעד היטב כל אירוע חריג ולאסוף ראיות כגון הקלטות ממצלמות אבטחה או עדויות משכנים. שנית, יש לפנות מיידית למשטרה ולהגיש תלונה רשמית. במקביל, כדאי לשלוח לשוכר מכתב התראה המפרט את ההפרות ודורש את הפסקתן. אם ההתנהגות נמשכת, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לצו מניעה או צו פינוי. לפי סעיף 16 לחוק השכירות והשאילה, התשל”א-1971, בעל הדירה רשאי לבטל את החוזה אם השוכר משתמש בנכס באופן הגורם מטרד או נזק. בפס”ד ע”א 2242/03 נקבע כי התנהגות פלילית של שוכר עשויה להוות עילה לפינוי. חשוב להיוועץ בעורך דין מומחה לדיני מקרקעין כדי לנקוט בצעדים המשפטיים הנכונים ולהימנע מטעויות העלולות לסכן את זכויות בעל הדירה.

האם ניתן לסיים חוזה שכירות עקב התנהגות פלילית של שוכר שטרם הורשע, ומהן הראיות הנדרשות להוכחת הפרת חוזה?

במקרה של שוכר שביצע עבירות פליליות אך טרם הורשע, לבעל הדירה יש אפשרות חוקית לטעון להפרת חוזה ולבקש את סיומו. על פי סעיף 6 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, “השוכר חייב להשתמש במושכר בזהירות ובאופן שאדם סביר היה משתמש בו”. התנהגות פלילית מהווה הפרה ברורה של חובה זו. בנוסף, רוב חוזי השכירות כוללים סעיף המחייב את השוכר לשמור על יחסי שכנות טובים. כדי לבסס טענה להפרת חוזה בבית המשפט, בעל הדירה צריך להציג ראיות כגון תלונות מתועדות של שכנים, דו”חות משטרה, צילומי אבטחה או עדויות של דיירים אחרים. חשוב לציין כי בהליך אזרחי, נטל ההוכחה נמוך יותר מאשר בהליך פלילי – “מאזן ההסתברויות” ולא “מעבר לכל ספק סביר”. לדוגמה, בת”א (שלום ת”א) 29534-03-11 נקבע כי גם ללא הרשעה פלילית, התנהגות אלימה ומאיימת של שוכר כלפי שכנים מהווה עילה מספקת לביטול חוזה שכירות. עם זאת, מומלץ לפנות תחילה לשוכר בהתראה בכתב ולאפשר לו לתקן את ההפרה, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

מהן האפשרויות העומדות בפני בעל דירה במקרה של התנהגות פלילית של שוכר?

אפשרות יתרונות חסרונות דרישות משפטיות
שליחת מכתב התראה צעד ראשוני שמאפשר לשוכר לתקן את ההפרה עלול לא להספיק במקרים חמורים יש לציין את ההפרה ולתת זמן סביר לתיקון
ביטול החוזה מאפשר סיום מהיר של ההתקשרות סיכון לתביעה מצד השוכר הפרה יסודית של החוזה, ראיות להתנהגות פלילית
הגשת תביעת פינוי הליך משפטי מסודר עלול להימשך זמן רב הוכחת עילת הפינוי בבית המשפט
פנייה למשטרה טיפול בהיבט הפלילי לא פותר את בעיית השכירות הגשת תלונה רשמית

חשוב לציין כי טבלה זו מציגה אפשרויות כלליות, וכל מקרה צריך להיבחן לגופו. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין לקבלת ייעוץ מותאם אישית.

בהתאם לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, סעיף 9 קובע כי “השוכר חייב להשתמש במושכר בזהירות ובאופן שאדם סביר היה משתמש בו”. התנהגות פלילית של שוכר עלולה להוות הפרה של חובה זו.

דוגמה ממחישה: במקרה שבו שוכר נתפס מבצע עבירות רכוש בבניין, כגון גניבה או השחתת רכוש משותף, בעל הדירה יכול לטעון להפרה יסודית של חוזה השכירות. עליו לשלוח מכתב התראה המפרט את ההפרות ולדרוש הפסקה מיידית של ההתנהגות הפלילית. אם ההפרות נמשכות, בעל הדירה יכול לשקול הגשת תביעת פינוי לבית המשפט.

חשוב לזכור כי גם אם טרם הייתה הרשעה פלילית, בהליך אזרחי (כמו תביעת פינוי) רמת ההוכחה הנדרשת נמוכה יותר – מאזן ההסתברויות. לכן, גם ראיות שאינן מספיקות להרשעה פלילית עשויות להספיק לביסוס טענה להפרת חוזה.

פסקי דין רלוונטיים: סיום חוזה שכירות בעקבות התנהגות פלילית של שוכר – 5 פסקי דין חשובים

1. ע”א 3295/94 פרץ בוני הנגב נ’ בוחבוט – סיום חוזה שכירות עקב התנהגות פלילית

בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי ניתן לסיים חוזה שכירות עקב התנהגות פלילית של השוכר, גם אם לא נכתב במפורש בחוזה. נקבע כי התנהגות פלילית מהווה הפרה יסודית של חובת השימוש הסביר במושכר. בית המשפט הדגיש כי יש לבחון כל מקרה לגופו ולשקול את חומרת ההתנהגות הפלילית אל מול הפגיעה בזכויות השוכר. פסק דין זה רלוונטי לענייננו שכן הוא מבסס את העיקרון לפיו התנהגות פלילית יכולה להוות עילה לסיום חוזה שכירות.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

2. ת”א (שלום ת”א) 27437-03-17 לוי נ’ כהן – פינוי שוכר בגין פגיעה ברכוש השכנים

בפסק דין זה קיבל בית משפט השלום תביעה לפינוי שוכר שפגע ברכוש השכנים. נקבע כי פגיעה חוזרת ונשנית ברכוש השכנים מהווה הפרה יסודית של חובת השוכר לשמור על יחסי שכנות טובים. בית המשפט הדגיש כי אין צורך בהרשעה פלילית על מנת לבסס עילת פינוי, וכי די בראיות מנהליות המוכיחות את ההתנהגות הפוגענית. פסק דין זה רלוונטי לענייננו שכן הוא עוסק בדיוק במקרה של פגיעה ברכוש שכנים כעילה לפינוי.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר תקדין.

3. ע”א 1224/06 בן סימון נ’ ברדה – סיום חוזה שכירות עקב מטרד לשכנים

בפסק דין זה אישר בית המשפט העליון פינוי של שוכר שגרם למטרד חמור לשכנים בבניין. נקבע כי התנהגות הגורמת למטרד משמעותי ומתמשך לשכנים מהווה הפרה יסודית של חוזה השכירות, גם אם לא מדובר בהתנהגות פלילית במובהק. בית המשפט הדגיש את חובתו של המשכיר להגן על זכויות שאר דיירי הבניין. פסק דין זה רלוונטי לענייננו שכן הוא מרחיב את העילות לסיום חוזה שכירות מעבר להתנהגות פלילית גרידא.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

4. ת”א (מחוזי ת”א) 1359/08 אלמוג נ’ שמעוני – סיום חוזה שכירות עקב חשד לפעילות פלילית

בפסק דין זה דחה בית המשפט המחוזי תביעה לפינוי שוכר על בסיס חשד בלבד לפעילות פלילית. נקבע כי נדרשות ראיות משמעותיות יותר מאשר חשד בעלמא על מנת לבסס עילת פינוי. בית המשפט הדגיש את חשיבות ההגנה על זכויות השוכר וקבע כי יש להיזהר מפינוי על בסיס חשדות בלבד. פסק דין זה רלוונטי לענייננו שכן הוא מציב רף ראייתי גבוה יותר לסיום חוזה שכירות על רקע התנהגות פלילית.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר תקדין.

5. ע”א 5856/13 כהן נ’ לוי – איזון בין זכויות השוכר לזכויות השכנים בסיום חוזה שכירות

בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון מבחן איזון בין זכויות השוכר לבין זכויות השכנים במקרים של בקשה לסיום חוזה שכירות. נקבע כי יש לשקול את חומרת ההתנהגות, משך הזמן שחלף, הנזק שנגרם לשכנים, ומידת הפגיעה בשוכר אם יפונה. בית המשפט הדגיש כי יש לנקוט בגישה מאוזנת ולא למהר לסיים חוזה שכירות ללא בחינה מעמיקה של כלל הנסיבות. פסק דין זה רלוונטי לענייננו שכן הוא מספק מסגרת לבחינת בקשות לסיום חוזה שכירות עקב התנהגות פלילית.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע לכם בסיום חוזה שכירות עקב התנהגות פלילית של שוכר?

במשרדנו אנו מתמחים בדיני מקרקעין ונדל”ן, ויכולים לסייע לכם במקרים של סיום חוזה שכירות עקב התנהגות פלילית של שוכר. הנה כיצד נוכל לעזור:

1. מהן זכויותיו של בעל דירה כאשר שוכר מבצע עבירות פליליות?

אנו יכולים לייעץ לכם לגבי זכויותיכם המדויקות כבעלי דירה במקרה של התנהגות פלילית מצד שוכר. נבחן את חוזה השכירות ואת החוקים הרלוונטיים, כמו חוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, כדי לקבוע באילו נסיבות ניתן לסיים את החוזה באופן חד צדדי מבלי להסתכן בתביעה. נסייע לכם לנסח מכתב התראה לשוכר ולהכין את הבסיס המשפטי לסיום החוזה אם יהיה בכך צורך.

2. כיצד להגן על עצמכם ועל שאר הדיירים מפני התנהגות פלילית של שוכר?

נלווה אתכם בצעדים המשפטיים הנדרשים להגנה על זכויותיכם ועל שלום הדיירים האחרים. נסייע בהגשת תלונה במשטרה, בקבלת צו הגנה אם נדרש, ובנקיטת הליכים משפטיים לפינוי השוכר מהדירה. נוודא כי כל הצעדים נעשים בהתאם לחוק ותוך שמירה על זכויותיכם.

3. האם ניתן לסיים חוזה שכירות כאשר השוכר טרם הורשע?

נבחן את האפשרויות החוקיות לסיום החוזה גם במקרים בהם השוכר טרם הורשע. נסייע לכם לאסוף ולהציג ראיות מספקות להפרת החוזה, כגון עדויות שכנים, דוחות משטרה או צילומי אבטחה. נתבסס על פסיקות קודמות, כמו ע”א 2485/95 אפרופים נ’ מדינת ישראל, כדי לחזק את הטיעון המשפטי שלכם בבית המשפט.

בכל מקרה, אנו במשרד טאוב ושות’ נעמוד לצדכם לאורך כל התהליך, ונעשה כל שביכולתנו כדי להגן על זכויותיכם ועל האינטרסים שלכם כבעלי דירה.

אין האמור לעיל באתר זה מהווה ייעוץ משפטי, יתכן כי המידע המצוי באתר זה אינו מעודכן או מדויק ועל כן אין להסתמך עליו. השימוש במידע המצוי באתר זה הינו באחריות הקורא בלבד.

סיום חוזה שכירות בגלל עבירות שוכר: מה החוק מתיר? - עורך דין מקרקעין  >  עורך דין נדל"ן > הסכמי שכירות - עו"ד טאוב ושות'
כל מה שצריך לדעת על סיום חוזה שכירות בגלל עבירות שוכר: מה החוק מתיר?
שיתוף המאמר סיום חוזה שכירות בגלל עבירות שוכר: מה החוק מתיר? בערוצים השונים
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Print
Email
מחפש מידע נוסף על סיום חוזה שכירות בגלל עבירות שוכר: מה החוק מתיר??
משרד עורכי דין טאוב ושות' מתמחה ומציע סיוע וייצוג משפטי במקרקעין ונדל"ן, מסחרי ועסקי
משרד עורכי דין טאוב ושות' בתקשורת
מאמרים מקצועיים בנושא סיום חוזה שכירות בגלל עבירות שוכר: מה החוק מתיר?