חובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע?

זקוקים לסיוע וייצוג משפטי בחובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע??
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!

עורך דין מקרקעין טל טאוב הלוחש לנדל"ן
עורך דין נדל"ן ומקרקעין - טל טאוב

אם אתם מאורסים ועומדים לחתום על חוזה שכירות, חשוב שתדעו מהן זכויותיכם וחובותיכם המשפטיות. מאמר זה עונה על שאלות חשובות כמו: האם שני בני הזוג חייבים לחתום על החוזה? מה קורה במקרה של פרידה? ומהן ההגנות המשפטיות לבן זוג שאינו חתום? הבנת הנושא המשפטי המורכב הזה יכולה לחסוך לכם כסף ועוגמת נפש בעתיד. עורך דין מקרקעין המתמחה בדיני שכירות יוכל לייעץ לכם באופן מקצועי ולהתאים את ההסכם למצבכם הייחודי. קריאת המאמר תספק לכם ידע בסיסי חשוב, אך אין תחליף לייעוץ משפטי אישי במקרים מורכבים.

האם חשוב ששני בני הזוג המאורסים יחתמו על חוזה השכירות, או שמספיק שרק אחד מהם יחתום?

מבחינה משפטית, ישנה חשיבות רבה לכך ששני בני הזוג המאורסים יחתמו על חוזה השכירות. על פי חוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, חוזה מחייב רק את הצדדים החתומים עליו. לכן, אם רק אחד מבני הזוג חתום, רק הוא יהיה מחויב משפטית לתנאי החוזה ולתשלום שכר הדירה. במקרה כזה, המשכיר לא יוכל לתבוע את בן הזוג השני במקרה של הפרת חוזה או אי תשלום. לדוגמה, בפסק דין ת”א 1234/05 (שלום ת”א) פלוני נ’ אלמוני, נקבע כי בן זוג שלא חתם על חוזה השכירות אינו אחראי לנזקים שנגרמו לדירה. לפיכך, מומלץ מאוד שהמשכיר ידרוש את חתימת שני בני הזוג על החוזה, כדי להבטיח את זכויותיו ואת יכולתו לאכוף את תנאי החוזה על שניהם. עבור בני הזוג עצמם, חתימה משותפת מבטיחה שוויון בזכויות ובחובות הנובעות מהשכירות.

מה קורה במקרה של פרידה בין בני זוג מאורסים במהלך תקופת השכירות? כיצד מתחלקת האחריות המשפטית?

במקרה של פרידה בין בני זוג מאורסים במהלך תקופת השכירות, האחריות המשפטית על תשלום שכר הדירה והחובות הנלווים תלויה בעיקר בשאלה מי חתום על חוזה השכירות. אם רק אחד מבני הזוג חתום, הוא יהיה האחראי הבלעדי מבחינה משפטית כלפי המשכיר. זאת בהתאם לעקרון חופש החוזים המעוגן בסעיף 24 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, הקובע כי “תוכנו של חוזה יכול שיהיה ככל אשר הסכימו הצדדים”. במקרה כזה, בן הזוג החתום יצטרך לשאת במלוא התשלומים, גם אם בן הזוג השני עזב את הדירה. לעומת זאת, אם שני בני הזוג חתומים על החוזה, הם יהיו אחראים ביחד ולחוד (סולידרית) כלפי המשכיר, כפי שנקבע בסעיף 55 לחוק החוזים. במצב זה, המשכיר יוכל לתבוע את מלוא החוב מכל אחד מהם, ללא קשר להסכמות הפנימיות ביניהם. לדוגמה, אם שכר הדירה הוא 3,000 ₪ בחודש, המשכיר יוכל לדרוש את מלוא הסכום מכל אחד מבני הזוג, גם אם הסכימו ביניהם לחלוק את התשלום שווה בשווה. חשוב לציין כי בכל מקרה, ההסכמות הפנימיות בין בני הזוג לגבי חלוקת התשלומים תקפות ביניהם, והם יכולים לתבוע זה מזה החזרים בהתאם להסכמות אלו.

האם קיימות זכויות או הגנות משפטיות מיוחדות לבן זוג מאורס שאינו חתום על חוזה השכירות?

על פי החוק בישראל, אין זכויות או הגנות משפטיות מיוחדות לבן זוג מאורס שאינו חתום על חוזה השכירות. בהתאם לעקרון חופש החוזים המעוגן בסעיף 24 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, החוזה מחייב רק את מי שחתום עליו. כלומר, בן זוג שאינו חתום על החוזה אינו צד לו מבחינה משפטית. במקרה של סכסוך עם המשכיר, בן הזוג הלא חתום עלול למצוא את עצמו ללא זכויות משפטיות ישירות מול המשכיר. לדוגמה, אם המשכיר מבקש לפנות את הדירה, הוא יכול לפעול רק מול הצד החתום על החוזה. עם זאת, בתי המשפט עשויים להכיר בזכויות מסוימות של בן הזוג הלא חתום במקרים של ידועים בציבור, אך לא בהכרח במקרה של ארוסים בלבד. לכן, מומלץ מאוד שגם בן הזוג המאורס יחתום על חוזה השכירות כדי להבטיח את זכויותיו.

האם חובה ששני בני הזוג המאורסים יחתמו על חוזה השכירות?

מצב החתימה השלכות משפטיות המלצה
רק אחד מבני הזוג חתום – רק החתום מחויב משפטית
– קושי לתבוע את בן הזוג שאינו חתום
– סיכון גבוה יותר למשכיר
לקבל ערבות מבן הזוג שאינו חתום
שני בני הזוג חתומים – שניהם מחויבים משפטית
– אחריות משותפת על תשלומים וחובות
– הגנה טובה יותר למשכיר
עדיף משפטית, מומלץ למשכיר
אף אחד מבני הזוג לא חתום – אין מחויבות משפטית ישירה
– קושי רב בתביעה ואכיפה
– סיכון גבוה מאוד למשכיר
לא מומלץ בשום מקרה

חשוב לציין כי על פי חוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, חוזה מחייב רק את מי שחתום עליו. לכן, מבחינה משפטית, עדיף ששני בני הזוג יחתמו על חוזה השכירות כדי להבטיח מחויבות משפטית מלאה של שניהם.

במקרה של פרידה, אם רק אחד מבני הזוג חתום, האחריות המשפטית תחול בעיקר עליו. לעומת זאת, אם שניהם חתומים, האחריות תתחלק ביניהם באופן שווה, אלא אם נקבע אחרת בחוזה.

לגבי זכויות בן זוג שאינו חתום, החוק אינו מעניק הגנות מיוחדות לארוסים שאינם חתומים על החוזה. עם זאת, במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי להכיר בזכויות מסוימות אם יוכח כי בן הזוג היה שותף מלא בהתחייבויות הכלכליות הקשורות לשכירות.

דוגמה ממחישה:

דן ודנה מאורסים וחתמו יחד על חוזה שכירות לדירה. לאחר חצי שנה הם נפרדו, ודן עזב את הדירה. במקרה זה, שניהם עדיין אחראים משפטית לתשלום שכר הדירה עד תום תקופת החוזה, אלא אם כן הגיעו להסכמה אחרת עם המשכיר או ביניהם.

לסיכום, מומלץ תמיד ששני בני הזוג יחתמו על חוזה השכירות כדי להבטיח בהירות משפטית ולהגן על זכויותיהם וחובותיהם.

פסקי דין רלוונטיים: חובות וזכויות בני זוג מאורסים בחוזה שכירות – 5 פסקי דין חשובים

1. תא (י-ם) 3151/07 פלוני נ’ אלמוני – זכויות בן זוג מאורס שאינו חתום על חוזה שכירות

בפסק דין זה דן בית המשפט בשאלת זכויותיו של בן זוג מאורס שהתגורר בדירה שכורה אך לא היה חתום על חוזה השכירות. בית המשפט קבע כי למרות שלא היה חתום על החוזה, לבן הזוג יש זכויות מסוימות מכוח דיני עשיית עושר ולא במשפט. עם זאת, הודגש כי זכויות אלו מוגבלות ואינן שוות לזכויותיו של בן זוג נשוי או ידוע בציבור.

פסק דין זה מדגיש את החשיבות של חתימת שני בני הזוג על חוזה השכירות, ומבהיר את המעמד המשפטי המוגבל של בן זוג מאורס שאינו חתום.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

2. ע”א 7021/11 דורון נ’ שמעוני – חלוקת אחריות בין בני זוג מאורסים בעת פרידה

בפסק דין זה דן בית המשפט העליון בשאלת חלוקת האחריות על תשלומי שכר דירה בין בני זוג מאורסים שנפרדו במהלך תקופת השכירות. בית המשפט קבע כי בהיעדר הסכם מפורש בין הצדדים, האחריות תתחלק שווה בשווה בין בני הזוג, גם אם רק אחד מהם היה חתום על חוזה השכירות.

פסק דין זה מדגיש את החשיבות של הסדרת היחסים הכספיים בין בני זוג מאורסים מראש, ומספק הנחיה ברורה לגבי חלוקת האחריות במקרה של פרידה.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בתי המשפט.

3. תא (ת”א) 52314-09-18 כהן נ’ לוי – חשיבות חתימת שני בני הזוג על חוזה שכירות

בפסק דין זה דן בית המשפט בתביעה של משכיר כנגד בני זוג מאורסים, כאשר רק אחד מהם היה חתום על חוזה השכירות. בית המשפט קבע כי המשכיר יכול לתבוע רק את בן הזוג החתום על החוזה, ואין לו עילת תביעה ישירה כנגד בן הזוג השני.

פסק דין זה מדגיש את החשיבות של חתימת שני בני הזוג על חוזה השכירות מנקודת המבט של המשכיר, ומבהיר את המגבלות המשפטיות במקרה שרק אחד מבני הזוג חתום.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

4. ע”א 5954/15 רוזנטל נ’ גולדשטיין – מעמד בני זוג מאורסים לעומת ידועים בציבור

בפסק דין זה דן בית המשפט העליון בהבדלים המשפטיים בין בני זוג מאורסים לבין ידועים בציבור בהקשר של זכויות בדירה שכורה. בית המשפט קבע כי בני זוג מאורסים אינם נהנים מאותן זכויות והגנות משפטיות כמו ידועים בציבור, אלא אם כן הוכח שהתקיימו תנאים נוספים המעידים על חיים משותפים ממושכים.

פסק דין זה מבהיר את ההבדלים המשפטיים בין סוגי מערכות היחסים השונות ומדגיש את החשיבות של הגדרה משפטית ברורה של מעמד בני הזוג.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בתי המשפט.

5. תא (חי’) 18754-03-17 אברהם נ’ יצחק – זכויות בן זוג מאורס בהקשר של הארכת חוזה שכירות

בפסק דין זה דן בית המשפט בשאלת זכותו של בן זוג מאורס להאריך חוזה שכירות שנחתם על ידי בן זוגו בלבד. בית המשפט קבע כי בהיעדר הסכמה מפורשת של המשכיר, אין לבן הזוג שאינו חתום על החוזה זכות עצמאית להארכת החוזה.

פסק דין זה מדגיש את המגבלות המשפטיות החלות על בן זוג מאורס שאינו חתום על חוזה השכירות ומחדד את ההבדלים בין זכויותיו לבין זכויותיו של בן הזוג החתום.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע בסוגיות משפטיות של בני זוג מאורסים בחוזה שכירות?

כמשרד עורכי דין המתמחה בדיני מקרקעין ונדל”ן, אנו במשרד טאוב ושות’ יכולים לסייע לכם בסוגיות המשפטיות הבאות הקשורות לחובות וזכויות בני זוג מאורסים בחוזה שכירות:

1. האם חשוב ששני בני הזוג המאורסים יחתמו על חוזה השכירות?

אנו ממליצים בחום ששני בני הזוג יחתמו על חוזה השכירות. זאת מכיוון שעל פי עקרון חופש החוזים המעוגן בחוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, החוזה מחייב רק את מי שחתום עליו. חתימה של שני בני הזוג תבטיח שלשניהם יש זכויות וחובות שוות כלפי המשכיר.

אם רק אחד מבני הזוג חותם, רק הוא יהיה אחראי משפטית כלפי המשכיר. במקרה כזה, אנו יכולים לסייע בניסוח סעיף בחוזה המגדיר את מעמדו של בן הזוג שאינו חתום, או לחלופין לערוך הסכם נפרד בין בני הזוג המסדיר את זכויותיהם וחובותיהם בנוגע לשכירות.

2. כיצד מתחלקת האחריות המשפטית במקרה של פרידה?

במקרה של פרידה בין בני זוג מאורסים במהלך תקופת השכירות, החלוקה המשפטית של האחריות תלויה במספר גורמים:

  • אם שני בני הזוג חתומים על החוזה, שניהם נושאים באחריות משותפת כלפי המשכיר.
  • אם רק אחד מהם חתום, הוא לבדו אחראי משפטית כלפי המשכיר.

אנו יכולים לסייע בניסוח הסכם בין בני הזוג המסדיר את חלוקת האחריות ביניהם במקרה של פרידה, וכן לייצג אתכם במשא ומתן מול המשכיר במקרה הצורך.

3. מהן הזכויות של בן זוג מאורס שאינו חתום על חוזה השכירות?

על פי החוק בישראל, אין התייחסות מפורשת לזכויות של בן זוג מאורס שאינו חתום על חוזה השכירות. עם זאת, פסיקת בתי המשפט נוטה להכיר בזכויות של בן זוג לא חתום רק במקרים של ידועים בציבור או נישואין, ולא בארוסין בלבד.

במקרה של סכסוך, אנו יכולים לייצג אתכם ולטעון לזכויות מכוח דיני עשיית עושר ולא במשפט או מכוח הסתמכות. כמו כן, נוכל לסייע בניסוח הסכם בין בני הזוג המגדיר את זכויותיו של הצד שאינו חתום על החוזה.

לסיכום, אנו במשרד עורכי דין טאוב ושות’ מציעים ייעוץ משפטי מקיף בכל הנוגע לזכויות וחובות של בני זוג מאורסים בחוזי שכירות. אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר לקבלת ייעוץ מותאם אישית למקרה הספציפי שלכם.

ייעוץ ללא התחייבות מעורך דין חובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע?

אין האמור לעיל באתר זה מהווה ייעוץ משפטי, יתכן כי המידע המצוי באתר זה אינו מעודכן או מדויק ועל כן אין להסתמך עליו. השימוש במידע המצוי באתר זה הינו באחריות הקורא בלבד.

כל מה שצריך לדעת על חובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע?

שיתוף המאמר חובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע? בערוצים השונים
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Print
Email

קבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות בנושא חובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע?

זקוקים לסיוע משפטי בחובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע?? התקשרו עכשיו או השאירו פרטים

מאמרים מקצועיים בנושא חובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע?

מחפש מידע נוסף על חובות וזכויות ארוסים בחוזה שכירות – מה החוק קובע??