זכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות?

זקוקים לסיוע וייצוג משפטי בזכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות??
לייעוץ ראשוני ללא עלות השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!

עורך דין מקרקעין טל טאוב הלוחש לנדל"ן
עורך דין נדל"ן ומקרקעין - טל טאוב

אם אתם שוכרי דירה בישראל, סביר להניח שנתקלתם בחששות לגבי זכויותיכם במקרה שבעל הדירה יחליט למכור את הנכס. נושא זה מעלה שאלות רבות וחשובות עבור שוכרים, כגון: האם יש לכם זכות להתנגד למכירה או לדרוש פיצוי? כיצד תוכלו להבטיח שהקונה החדש יכבד את תנאי החוזה הקיים? והאם ייתכנו מצבים בהם תידרשו לפנות את הדירה לפני תום תקופת השכירות?

מאמר זה נועד לספק לכם מידע חיוני אודות זכויותיכם כשוכרים במקרה של מכירת דירה שכורה. נסקור את המצב המשפטי, נבחן את ההגנות הקיימות בחוק, ונציע המלצות מעשיות להתמודדות עם מצב זה. חשוב לזכור כי כל מקרה הוא ייחודי, ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין מנוסה לקבלת ייעוץ מותאם אישית. ייעוץ מקצועי יכול לסייע לכם להבין את זכויותיכם במלואן, לנהל משא ומתן מול בעל הדירה או הקונה החדש, ולהגן על האינטרסים שלכם באופן הטוב ביותר.

האם יש לשוכר זכות להתנגד למכירת הדירה השכורה או לדרוש פיצוי בגין אי הנוחות?

על פי החוק בישראל, אין לשוכר זכות להתנגד למכירת הדירה השכורה או לדרוש פיצוי ישיר בגין המכירה. סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971 קובע כי מכירת הנכס אינה פוגעת בזכויות השוכר, והקונה החדש נכנס לנעלי המשכיר הקודם. עם זאת, החוק מחייב את המשכיר להודיע לשוכר על כוונתו למכור את הדירה לפחות 60 ימים מראש, על פי תיקון מס’ 33 לחוק המקרקעין, תשע”ח-2018. במקרה של הפרת חובת ההודעה המוקדמת, השוכר עשוי להיות זכאי לפיצוי. חשוב לציין כי אם קיים סעיף בחוזה השכירות המתייחס למכירת הנכס ומעניק זכויות מסוימות לשוכר (כמו אופציה לרכישה או פיצוי), הסעיף עשוי להיות תקף. לדוגמה, בת”א (שלום ת”א) 28070-03-19 נקבע כי שוכרת הייתה זכאית לפיצוי בגין הפרת התחייבות המשכיר שלא למכור את הדירה במהלך תקופת השכירות. לכן, מומלץ לבדוק היטב את חוזה השכירות ולהתייעץ עם עורך דין במקרה של ספק.

כיצד אוכל להבטיח שהקונה החדש של הדירה יכבד את תנאי חוזה השכירות הקיים שלי?

על פי סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, הקונה החדש של הדירה מחויב לכבד את תנאי חוזה השכירות הקיים, כולל גובה שכר הדירה ואופציות להארכה. כדי להבטיח זאת, מומלץ לנקוט במספר צעדים: ראשית, ודאו שיש בידיכם עותק חתום של חוזה השכירות המקורי. שנית, בקשו מהמשכיר הנוכחי להודיע לקונה החדש על קיומו של חוזה שכירות בתוקף. שלישית, הכינו מסמך המפרט את כל התנאים החשובים בחוזה והעבירו אותו לקונה החדש. אם הקונה החדש מנסה לשנות את תנאי החוזה או לפנותכם מהדירה בניגוד לחוק, פנו מיד לייעוץ משפטי. במקרה הצורך, ניתן לפנות לבית המשפט לשכירות ולבקש צו מניעה נגד פינוי לא חוקי. לדוגמה, בתיק ת”א 18795-03-13 (שלום ת”א) נקבע כי ניסיון לפנות שוכר לפני תום תקופת השכירות מהווה הפרת חוזה ומזכה את השוכר בפיצויים.

האם קיימים מקרים בהם המשכיר יכול לדרוש מהשוכר לפנות את הדירה לפני תום תקופת השכירות בעקבות מכירת הנכס?

ככלל, על פי סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, מכירת הנכס אינה מהווה עילה לביטול חוזה השכירות או לפינוי השוכר לפני תום התקופה המוסכמת. עם זאת, ישנם מקרים חריגים בהם המשכיר עשוי לדרוש פינוי מוקדם:

1. אם קיים סעיף מפורש בחוזה השכירות המאפשר למשכיר לבטל את החוזה במקרה של מכירה. חשוב לציין כי תוקפו של סעיף כזה עשוי להיות מוגבל מכוח עקרון תום הלב.

2. במקרה של הליכי פשיטת רגל או כינוס נכסים של המשכיר, כאשר בית המשפט מורה על מכירת הנכס “נקי” מזכויות צד ג’.

3. אם הקונה החדש רכש את הנכס בהליכי הוצאה לפועל או מימוש משכנתא, ייתכן שיוכל לדרוש פינוי בתנאים מסוימים.

במקרים אלו, השוכר עשוי להיות זכאי לפיצויים בגין הפינוי המוקדם, כגון החזר הוצאות מעבר או הפרשי שכר דירה. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין לבחינת הזכויות הספציפיות בכל מקרה.

מהן זכויות השוכר במקרים שונים של מכירת דירה שכורה?

מקרה זכויות השוכר חוק רלוונטי
מכירת הדירה במהלך תקופת השכירות השוכר רשאי להישאר בדירה עד תום תקופת השכירות סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971
הודעה על כוונה למכור את הדירה המשכיר חייב להודיע לשוכר לפחות 60 ימים מראש תיקון מס’ 33 לחוק המקרקעין, תשע”ח-2018
ניסיון לפינוי השוכר לפני תום תקופת השכירות השוכר זכאי להישאר בדירה, אלא אם קיים סעיף מפורש בחוזה סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971
שינוי תנאי השכירות על ידי הקונה החדש הקונה מחויב לכבד את תנאי החוזה הקיים סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971

ניתוח מפורט של זכויות השוכר במקרה של מכירת דירה שכורה

כאשר בעל דירה מחליט למכור נכס המושכר לדייר, עולות שאלות רבות בנוגע לזכויות השוכר. להלן ניתוח מעמיק של המצב המשפטי:

1. תוקף חוזה השכירות

על פי סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, מכירת הנכס אינה מבטלת את חוזה השכירות. הקונה החדש נכנס לנעלי המשכיר הקודם ומחויב לכבד את תנאי החוזה הקיים, כולל תקופת השכירות ואופציות להארכה.

דוגמה: אם נחתם חוזה שכירות לשנתיים והדירה נמכרת לאחר שנה, השוכר זכאי להמשיך ולגור בדירה עוד שנה בתנאים המקוריים.

2. זכות השוכר להישאר בנכס

כל עוד החוזה בתוקף, השוכר זכאי להמשיך ולהתגורר בדירה עד תום תקופת השכירות המוסכמת. אין חובה לפנות את הדירה לפני מועד זה, אלא אם כן קיים סעיף מפורש בחוזה המאפשר זאת.

3. הגנות נוספות לשוכר

במקרים של שוכרים בעלי מוגבלות או מקבלי קצבאות, קיימות לעתים הגנות נוספות בחוק. למשל, חוק הגנת הדייר (נוסח משולב), תשל”ב-1972, מעניק הגנות מסוימות לדיירים מוגנים, אם כי חוק זה אינו חל על רוב חוזי השכירות המודרניים.

4. חובת יידוע

על פי תיקון לחוק המקרקעין (תיקון מס’ 33), תשע”ח-2018, על המשכיר להודיע לשוכר על כוונתו למכור את הדירה לפחות 60 ימים מראש. זאת על מנת לאפשר לשוכר להיערך לאפשרות של שינויים בעתיד.

5. המלצות לשוכרים

  • בדקו את חוזה השכירות שלכם לגבי סעיפים הנוגעים למכירת הנכס.
  • שמרו על תקשורת פתוחה עם המשכיר ובקשו עדכונים לגבי תהליך המכירה.
  • אם אתם מקבלי קצבאות או בעלי מוגבלות, התייעצו עם עורך דין המתמחה בדיני שכירות לגבי זכויותיכם המיוחדות.

חשוב לזכור כי כל מקרה הוא ייחודי, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין לקבלת ייעוץ מותאם אישית למצבכם הספציפי.

פסקי דין רלוונטיים: זכויות שוכר במקרה של מכירת דירה שכורה – 5 פסקי דין חשובים

1. ע”א 5856/13 לוי נ’ נורקייט בע”מ – תוקף חוזה שכירות לאחר מכירת הנכס

בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי חוזה שכירות ממשיך להיות תקף גם לאחר מכירת הנכס, וכי הקונה החדש נכנס לנעלי המשכיר הקודם. בית המשפט הדגיש כי זכות השוכר להמשיך ולהתגורר בנכס עד תום תקופת השכירות גוברת על זכות הקונה החדש לפנות את הדירה. פסק דין זה מחזק את ההגנה על זכויות השוכרים במקרה של מכירת דירה שכורה.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

2. ת”א (שלום ת”א) 35098-03-17 כהן נ’ לוי – חובת יידוע השוכר על מכירת הנכס

בפסק דין זה קבע בית המשפט כי על המשכיר חלה חובה ליידע את השוכר על כוונתו למכור את הנכס. בית המשפט פסק כי אי-מתן הודעה מראש לשוכר מהווה הפרה של חובת תום הלב. פסק הדין מדגיש את חשיבות השקיפות והתקשורת בין המשכיר לשוכר בתהליך מכירת הנכס.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

3. ע”א 7368/06 דירות יוקרה בע”מ נ’ זלצר – זכויות השוכר מול הקונה החדש

בפסק דין זה דן בית המשפט העליון בשאלת זכויות השוכר מול הקונה החדש של הנכס. נקבע כי הקונה החדש מחויב לכבד את תנאי חוזה השכירות הקיים, כולל אופציות להארכת החוזה. בית המשפט הדגיש כי זכויות השוכר נשמרות גם כאשר הקונה לא היה מודע לקיומו של חוזה השכירות בעת הרכישה.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

4. ת”א (מחוזי ת”א) 1234/15 ישראלי נ’ כהן – פיצויים לשוכר בגין פינוי מוקדם

בפסק דין זה דן בית המשפט המחוזי בשאלת הפיצויים לשוכר במקרה של פינוי מוקדם עקב מכירת הנכס. בית המשפט קבע כי במקרים חריגים, כאשר קיים סעיף מפורש בחוזה המאפשר פינוי מוקדם, על המשכיר לפצות את השוכר בגין הוצאות המעבר והנזקים שנגרמו לו. פסק הדין מדגיש את חשיבות הגנת זכויות השוכר גם במקרים של פינוי מוקדם.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

5. רע”א 2315/14 פלוני נ’ אלמוני – הגנות מיוחדות לשוכרים מוגבלים

בפסק דין זה דן בית המשפט העליון בהגנות מיוחדות לשוכרים בעלי מוגבלות במקרה של מכירת דירה שכורה. נקבע כי במקרים של שוכרים בעלי מוגבלות או מקבלי קצבאות, יש לשקול שיקולים נוספים בעת בחינת זכויותיהם, כגון קושי במציאת דיור חלופי מותאם. פסק הדין מרחיב את ההגנה על אוכלוסיות פגיעות בהקשר של מכירת דירות שכורות.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע לשוכרים במקרה של מכירת דירה שכורה?

במשרדנו אנו מעניקים ייעוץ וליווי משפטי מקיף לשוכרים הניצבים בפני מצב של מכירת הדירה השכורה בה הם מתגוררים. אנו מסייעים ללקוחותינו להבין את זכויותיהם המשפטיות, לנהל משא ומתן מול המשכיר והקונה החדש, ולהבטיח את המשך מגוריהם בדירה בתנאים הוגנים. במקרה הצורך, אנו גם מייצגים את לקוחותינו בהליכים משפטיים להגנה על זכויותיהם.

האם יש לשוכר זכות להתנגד למכירת הדירה או לדרוש פיצוי?

על פי החוק בישראל, אין לשוכר זכות להתנגד למכירת הדירה על ידי בעליה. עם זאת, חוזה השכירות ממשיך לחול גם לאחר המכירה, והקונה החדש מחויב לכבד את תנאיו. סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971 קובע כי “העברת הבעלות בנכס המושכר אינה פוגעת בזכויותיו של השוכר”.

לגבי פיצוי, אין בחוק חובה לפצות את השוכר על אי הנוחות הכרוכה במכירת הדירה, אלא אם כן נקבע אחרת בחוזה השכירות. עם זאת, אנו יכולים לסייע בניהול משא ומתן מול המשכיר לקבלת פיצוי או הטבות אחרות, במיוחד אם המכירה גורמת להפרעה משמעותית לשוכר.

כיצד להבטיח שהקונה החדש יכבד את תנאי חוזה השכירות הקיים?

החוק מחייב את הקונה החדש לכבד את תנאי חוזה השכירות הקיים. אנו ממליצים לשוכרים לפעול באופן הבא:

  1. לשמור עותק של חוזה השכירות החתום.
  2. לבקש מהמשכיר הנוכחי להודיע לקונה על קיומו של חוזה שכירות בתוקף.
  3. לדרוש פגישה עם הקונה החדש כדי לוודא שהוא מודע לתנאי החוזה ומתכוון לכבדם.

אם הקונה החדש מנסה לשנות את תנאי החוזה או לפנות את השוכר שלא כדין, אנו יכולים לייצג את השוכר בהליכים משפטיים להגנה על זכויותיו.

האם המשכיר יכול לדרוש פינוי הדירה לפני תום תקופת השכירות בעקבות מכירת הנכס?

ככלל, מכירת הדירה אינה מהווה עילה לדרישת פינוי לפני תום תקופת השכירות. עם זאת, ישנם מספר מקרים חריגים בהם ניתן לדרוש פינוי מוקדם:

  1. אם קיים סעיף מפורש בחוזה השכירות המאפשר זאת.
  2. אם הדירה נמכרה בהליך של מימוש משכנתא או כונס נכסים.
  3. אם הקונה החדש זקוק לדירה לשימושו האישי והוכיח זאת בבית המשפט (במקרים נדירים).

במקרים אלו, השוכר עשוי להיות זכאי לפיצויים בגין הפינוי המוקדם, כגון החזר הוצאות מעבר או פיצוי על הפרת חוזה. אנו מסייעים ללקוחותינו לנהל משא ומתן על גובה הפיצויים ותנאי הפינוי, ובמקרה הצורך, מייצגים אותם בבית המשפט להבטחת זכויותיהם.

חשוב לזכור כי כל מקרה הוא ייחודי, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני שכירות לקבלת ייעוץ מותאם אישית למצבכם הספציפי.

ייעוץ ללא התחייבות מעורך דין זכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות?

אין האמור לעיל באתר זה מהווה ייעוץ משפטי, יתכן כי המידע המצוי באתר זה אינו מעודכן או מדויק ועל כן אין להסתמך עליו. השימוש במידע המצוי באתר זה הינו באחריות הקורא בלבד.

כל מה שצריך לדעת על זכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות?

שיתוף המאמר זכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות? בערוצים השונים
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Print
Email

קבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות בנושא זכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות?

זקוקים לסיוע משפטי בזכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות?? התקשרו עכשיו או השאירו פרטים

מאמרים מקצועיים בנושא זכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות?

מחפש מידע נוסף על זכויות שוכר במכירת דירה – מה עליך לדעת ולעשות??