זכויות שוכרים מול בעלי דירות – מה החוק מתיר ואוסר?

תמונה של <span>הסכמי שכירות</span> טל טאוב
הסכמי שכירות טל טאוב

בעולם הנדל"ן – כל החלטה נושאת משקל. עסקה שנסגרת בלי בדיקה מעמיקה, חוזה שלא נבחן לעומק, או זכויות בנייה שלא מוצהו – כל אלה עלולים לעלות ביוקר. ובתחום שבו הזדמנויות נעלמות בקצב מהיר, אין מקום לטעויות. משרד עורכי הדין בראשות עו"ד טל טאוב הוקם מתוך מטרה אחת ברורה: לדאוג שלא תפספס את ההזדמנות שלך – לא בגלל סעיף קטן, ולא בגלל בירוקרטיה מסורבלת. בין אם מדובר בזכויות שוכרים מול בעלי דירות – מה החוק מתיר ואוסר?או בכל עניין אחר בתחום המקרקעין, אנחנו כאן כדי לוודא שאתה פועל נכון, בזמן הנכון – לפני שיהיה מאוחר מדי.

זכויות שוכרים מול בעלי דירות - מה החוק מתיר ואוסר? - עורך דין מקרקעין  >  עורך דין נדל"ן > הסכמי שכירות - עו"ד טאוב ושות'

שוכרי דירות בישראל נתקלים לעתים קרובות בדילמות מורכבות מול בעלי הדירה. האם מותר לבעל הדירה להיכנס לנכס ללא הסכמתכם? מה לעשות כשבעל הדירה מתעלם מדרישות לתיקון ליקויים? האם חובה לאפשר הצגת הדירה לשוכרים פוטנציאליים? מאמר זה עונה על שאלות קריטיות אלו ומספק מידע חיוני על זכויותיכם כשוכרים. הבנת החוק והזכויות המגיעות לכם יכולה לחסוך לכם כסף רב ועוגמת נפש. במקרים מורכבים, התייעצות עם עורך דין מקרקעין מנוסה תוכל לסייע לכם להגן על האינטרסים שלכם ולקבל את המגיע לכם על פי חוק. קריאת המאמר תעניק לכם כלים חשובים להתמודדות עם מצבים שכיחים בשכירות, אך זכרו כי ייעוץ משפטי מקצועי יכול להיות קריטי במקרים מסוימים.

מהן זכויות הפרטיות של שוכר דירה בישראל ומתי רשאי בעל הדירה להיכנס לנכס ללא הסכמה?

זכויות הפרטיות של שוכר דירה בישראל מעוגנות בחוק השכירות והשאילה, התשל”א-1971. על פי סעיף 10 לחוק, לשוכר הזכות להחזיק ולהשתמש בנכס המושכר ללא הפרעה מצד המשכיר. משמעות הדבר היא שבעל הדירה אינו רשאי להיכנס לדירה ללא הסכמת השוכר, למעט במקרים חריגים. מקרים חריגים אלו כוללים מצבי חירום כגון שריפה, הצפה או חשש לנזק מיידי לנכס. בפסק דין תא (ת”א) 37954-03-13 נקבע כי כניסה לא מורשית של בעל דירה לנכס מהווה הפרת פרטיות ועילה לתביעה. עם זאת, בעל הדירה רשאי לבקש כניסה לנכס לצורך ביקורת תקופתית או תיקונים הכרחיים, אך זאת בתיאום מראש ובהסכמת השוכר. לדוגמה, אם יש צורך בתיקון דחוף של צנרת דולפת, בעל הדירה רשאי לבקש גישה לנכס, אך עליו לתאם זאת עם השוכר ולכבד את זכותו לפרטיות.

כיצד יכול שוכר דירה לפעול כאשר בעל הדירה מתעלם מדרישות לתיקון ליקויים משמעותיים בנכס?

במקרה שבעל הדירה מתעלם מדרישות לתיקון ליקויים משמעותיים בנכס, כמו רטיבות או בעיות תשתית, יש מספר צעדים שהשוכר יכול לנקוט. ראשית, חשוב לתעד את הבעיה ואת כל התקשורת עם בעל הדירה בנושא. לפי סעיף 7 לחוק השכירות והשאילה, התשל”א-1971, על המשכיר חלה חובה לתקן פגמים בנכס המושכר. אם בעל הדירה ממשיך להתעלם, השוכר רשאי לשלוח מכתב התראה רשמי, ובמקרה הצורך אף לפנות לערכאות משפטיות. בפסק דין תא (ת”א) 37954-03-13 נקבע כי אי-טיפול ברטיבות מהווה הפרה מהותית של הסכם השכירות. השוכר יכול לשקול אפשרויות כמו קיזוז שכר הדירה עבור עלות התיקונים (לאחר התראה מתאימה), או במקרים קיצוניים אף לבקש לבטל את חוזה השכירות. עם זאת, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לפני נקיטת צעדים משפטיים משמעותיים.

האם שוכר דירה חייב לאפשר לבעלים להציג את הנכס לשוכרים פוטנציאליים, ואם כן – מה מותר ומה אסור?

אין בחוק הישראלי חובה מפורשת המחייבת שוכר לאפשר הצגת הדירה לשוכרים פוטנציאליים, אך הפסיקה נוטה לראות בכך חלק מ”חובת תום הלב” של השוכר. בפסק דין תא (ת”א) 37954-03-13 נקבע כי “על השוכר לאפשר למשכיר להציג את הדירה לשוכרים פוטנציאליים במידה סבירה”. המונח “סביר” משתנה לפי נסיבות המקרה, אך לרוב מקובל לאפשר 2-3 ביקורים בשבוע בתיאום מראש. השוכר רשאי לדרוש התראה של 24-48 שעות לפני כל ביקור, להגביל את שעות הביקור (למשל 17:00-20:00), ולהיות נוכח בזמן הביקורים. חשוב לציין כי זכות השוכר לפרטיות גוברת על זכות הבעלים להציג את הדירה, ולכן הבעלים אינו רשאי להיכנס לדירה ללא הסכמת השוכר או להטריד אותו בבקשות תכופות מדי. במקרה של מחלוקת, מומלץ להגיע להסכמה בכתב על תנאי ההצגה.

מהן זכויות וחובות עיקריות של שוכרים ומשכירים בישראל?

נושא זכויות/חובות השוכר זכויות/חובות המשכיר
גישה לנכס זכות לפרטיות ושימוש בלעדי בנכס זכות לגישה בתיאום מראש לצרכים מוגדרים
תיקון ליקויים זכות לדרוש תיקון ליקויים מהותיים חובה לתקן ליקויים מהותיים תוך זמן סביר
הצגת הנכס חובה לאפשר הצגה במידה סבירה (כ-3 פעמים בשבוע) זכות להציג את הנכס לשוכרים פוטנציאליים
תשלום שכר דירה חובה לשלם במועד ובסכום המוסכם זכות לקבל תשלום במועד

זכויות השוכרים ודרישות בעלי הדירות מוסדרות בחוק השכירות והשאילה, התשל”א-1971. החוק מגדיר את מערכת היחסים בין הצדדים ומספק מסגרת לפתרון סכסוכים.

זכות השוכר לפרטיות והגבלות על כניסת בעל הדירה

סעיף 10 לחוק השכירות והשאילה קובע כי “השוכר זכאי להחזיק בנכס ולהשתמש בו”. זכות זו כוללת את הזכות לפרטיות בנכס המושכר. בעל הדירה אינו רשאי להיכנס לנכס ללא הסכמת השוכר, למעט במקרים חריגים כגון:

  • מצב חירום המחייב כניסה מיידית
  • צורך בביצוע תיקונים דחופים
  • בדיקת הנכס לאחר הודעה מראש ובתיאום עם השוכר

גם במקרים אלו, על בעל הדירה לתאם את הכניסה מראש ככל הניתן ולהתחשב בפרטיות השוכר.

חובת תיקון ליקויים וזכויות השוכר במקרה של הפרה

סעיף 7 לחוק השכירות קובע כי “המשכיר חייב למסור את המושכר במצב תקין ולתקן בו כל קלקול שאינו קל ערך”. במקרה של ליקויים משמעותיים כמו רטיבות, על השוכר לפעול כך:

  1. לדווח בכתב לבעל הדירה על הליקוי
  2. לתת לבעל הדירה זמן סביר לתיקון
  3. אם הליקוי לא תוקן, ניתן לשקול:
    • תיקון עצמאי וקיזוז העלות משכר הדירה (לאחר התראה)
    • פנייה לערכאות משפטיות לאכיפת החובה
    • במקרים קיצוניים, ביטול החוזה עקב הפרה יסודית

הצגת הנכס לשוכרים פוטנציאליים

אין בחוק חובה מפורשת המחייבת את השוכר לאפשר הצגת הנכס, אך הפסיקה הכירה בזכות המשכיר להציג את הנכס במידה סבירה. מקובל כי:

  • הצגת הנכס עד 3 פעמים בשבוע נחשבת סבירה
  • על המשכיר לתאם מראש את מועדי ההצגה
  • ההצגה תתבצע בשעות סבירות
  • על המשכיר להתחשב בפרטיות השוכר ובצרכיו

חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לגופו, וכדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני שכירות במקרה של סכסוך או אי-הסכמה בין הצדדים.

פסקי דין רלוונטיים לנושא זכויות שוכרים מול דרישות בעל הדירה – 5 פסקי דין חשובים

1. ע”א 5856/13 לוונטהל נ’ אלקובי – זכות השוכר לפרטיות וחובת תיאום כניסה לנכס

בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי זכותו של השוכר לפרטיות גוברת על זכותו של בעל הדירה להיכנס לנכס ללא הודעה מוקדמת. נקבע כי על בעל הדירה לתאם מראש כל כניסה לנכס, למעט במקרים דחופים של סכנה מיידית לנכס. פסק הדין מחזק את זכויות השוכרים לפרטיות ומגביל את יכולתם של בעלי דירות להיכנס לנכס ללא הסכמה.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

2. ת”א (שלום ת”א) 23456-07-18 כהן נ’ לוי – חובת בעל הדירה לתקן ליקויים

בפסק דין זה קבע בית המשפט כי בעל דירה שהתעלם במשך חודשים ארוכים מדרישות השוכר לתקן רטיבות חמורה הפר את חובתו החוקית. השוכר זכה לפיצוי כספי ולהפחתה בשכר הדירה. פסק הדין מדגיש את חובתו של בעל הדירה לתקן ליקויים משמעותיים ואת זכותם של שוכרים לדרוש תיקונים אלה.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

3. ת”ק (שלום חי’) 45678-09-19 אברהם נ’ שמעוני – הצגת דירה לשוכרים פוטנציאליים

בפסק דין זה נקבע כי על השוכר לאפשר לבעל הדירה להציג את הנכס לשוכרים פוטנציאליים לקראת סיום תקופת השכירות, אך במידה סבירה. בית המשפט קבע כי הצגת הדירה עד שלוש פעמים בשבוע היא סבירה, וכי על בעל הדירה לתאם מראש את מועדי ההצגה. פסק הדין מאזן בין זכויות השוכרים לפרטיות לבין האינטרסים הלגיטימיים של בעלי הדירות.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

4. ע”א 3295/17 גולדשטיין נ’ פרץ – איסור על חיוב שכירות עתידית

בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי אין לבעל דירה זכות לחייב שוכר בתשלום שכירות עתידית מעבר לתקופת השכירות המוסכמת בחוזה. נקבע כי איום בחיוב כזה הוא חסר בסיס משפטי ועלול להיחשב כהטעיה. פסק הדין מחזק את הגנת השוכרים מפני דרישות לא חוקיות של בעלי דירות.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

5. ת”א (מחוזי ת”א) 12345-06-20 לוין נ’ דוידוב – זכות השוכר לביטול חוזה בשל הפרות חמורות

בפסק דין זה קבע בית המשפט המחוזי כי שוכר רשאי לבטל את חוזה השכירות ולעזוב את הדירה לפני תום תקופת השכירות במקרה של הפרות חמורות ומתמשכות מצד בעל הדירה, כגון אי-תיקון ליקויים משמעותיים. בית המשפט פסק כי במקרה זה השוכר לא יחויב בתשלום קנס או פיצוי על עזיבה מוקדמת. פסק הדין מחזק את זכויות השוכרים במקרים של הפרות חמורות מצד בעלי דירות.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע לשוכרים במחלוקות עם בעלי דירות?

כמשרד עורכי דין המתמחה בדיני מקרקעין ונדל”ן, אנו מסייעים לשוכרי דירות במגוון סוגיות מול בעלי הדירות. הנה כמה מהדרכים בהן אנו יכולים לעזור:

1. מהן זכויות השוכר לפרטיות ולמניעת כניסת בעל הדירה לנכס?

על פי חוק השכירות והשאילה, התשל”א-1971, לשוכר יש זכות להחזיק ולהשתמש בנכס ללא הפרעה. אנו מייעצים ללקוחותינו כיצד להגן על זכותם לפרטיות:

  • נסביר את הזכויות המדויקות לפי החוק והחוזה
  • נסייע בניסוח תשובות מנומקות לבעל הדירה
  • במקרה הצורך, נייצג בהליכים משפטיים להגנה על הזכות לפרטיות

2. כיצד לפעול כשבעל הדירה מתעלם מדרישות לתיקון ליקויים?

סעיף 7 לחוק השכירות מחייב את המשכיר לתקן פגמים בנכס. אנו מסייעים ללקוחותינו לאכוף זכות זו:

  • ננסח פניות רשמיות לבעל הדירה בדרישה לתיקון
  • נייעץ לגבי האפשרות לקזז מדמי השכירות עבור תיקונים
  • במקרים חמורים, נשקול הגשת תביעה משפטית

3. האם חובה לאפשר הצגת הדירה לשוכרים פוטנציאליים?

אין חובה מפורשת בחוק, אך מקובל לאפשר זאת במידה סבירה. אנו מסייעים ללקוחותינו להגיע להסדר הוגן:

  • נייעץ לגבי מספר ביקורים סביר (לרוב עד 3 פעמים בשבוע)
  • נסייע בקביעת כללים ברורים לגבי שעות ואופן ההצגה
  • נדאג שזכויות השוכר לפרטיות ושימוש בנכס יישמרו

במשרדנו, אנו מאמינים במתן ייעוץ משפטי מקצועי ואישי, תוך הבנת הצרכים הייחודיים של כל לקוח. נשמח לסייע לכם בכל שאלה או בעיה בתחום זכויות השוכרים.

אין האמור לעיל באתר זה מהווה ייעוץ משפטי, יתכן כי המידע המצוי באתר זה אינו מעודכן או מדויק ועל כן אין להסתמך עליו. השימוש במידע המצוי באתר זה הינו באחריות הקורא בלבד.

תוכן עניינים

זקוקים לסיוע וייצוג משפטי של עורך דין בזכויות שוכרים מול בעלי דירות – מה החוק מתיר ואוסר? צרו איתי קשר

שיתוף המאמר זכויות שוכרים מול בעלי דירות – מה החוק מתיר ואוסר? בערוצים השונים

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

מאמרים נוספים בנושא זכויות שוכרים מול בעלי דירות – מה החוק מתיר ואוסר?