הסכם שכירות בתקופת תמ׳א

זקוקים לסיוע וייצוג משפטי בהסכם שכירות בתקופת תמ׳א?
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!

עורך דין מקרקעין טל טאוב הלוחש לנדל"ן
עורך דין נדל"ן ומקרקעין - טל טאוב

אם אתם שוכרים דירה או מתכננים לשכור דירה בבניין העומד לעבור תהליך תמ”א 38, חשוב מאוד שתהיו מודעים להשלכות המשפטיות והמעשיות של מצב זה על הסכם השכירות שלכם. הסכם שכירות בתקופת תמ”א מעלה שאלות ואתגרים ייחודיים שחשוב להתייחס אליהם מראש כדי להגן על זכויותיכם ולהבטיח את האינטרסים שלכם.

במאמר זה נתמקד בעשר השאלות המרכזיות שעולות בנוגע להסכמי שכירות בתקופת תמ”א, כולל סעיפים חשובים שיש לכלול בהסכם, השפעת התמ”א על משך השכירות, הגנות משפטיות לשוכרים, התמודדות עם שינויים בתנאי המגורים, וסוגיות של פינוי זמני או קבוע. נדון גם באחריות בעל הנכס, שינויים בשכר הדירה, והשלכות של שינויים בתוכנית התמ”א על הסכם השכירות.

חשוב להדגיש כי בשל המורכבות המשפטית והטכנית של הסכמי שכירות בתקופת תמ”א, מומלץ מאוד לקבל ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין המתמחה בתחום. עורך דין מנוסה יכול לסייע לכם בניסוח הסכם שכירות שמגן על זכויותיכם, מבהיר את חובותיכם, ומתמודד עם התרחישים השונים שעלולים להתעורר במהלך תקופת התמ”א. זאת ועוד, עורך דין יכול לספק לכם הבנה מעמיקה של ההשלכות המשפטיות ולסייע במשא ומתן מול בעל הנכס או היזם.

בין אם אתם שוכרים כבר דירה בבניין העומד לעבור תמ”א או מתכננים לשכור דירה כזו, המידע במאמר זה יסייע לכם להבין טוב יותר את זכויותיכם וחובותיכם, ויעזור לכם לקבל החלטות מושכלות בנוגע להסכם השכירות שלכם. זכרו כי ידע הוא כוח, במיוחד כשמדובר בנושאים משפטיים מורכבים כמו הסכמי שכירות בתקופת תמ”א.

כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע לך בהסכם שכירות בתקופת תמ”א 38?

אני, כעורך דין במשרד טאוב ושות’, יכול לסייע לך בכל הנוגע להסכם שכירות בתקופת תמ”א 38. תקופה זו מעלה שאלות ואתגרים ייחודיים, ואנו כאן כדי לתת לך מענה מקצועי ומקיף.

ראשית, חשוב להבין כי תמ”א 38 היא תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה. במסגרת התכנית, בעלי דירות רשאים לבצע שיפורים ותוספות בנייה בתמורה לחיזוק המבנה. זה יכול להשפיע משמעותית על זכויות השוכרים.

אחד החוקים המרכזיים שיש לקחת בחשבון הוא חוק המקרקעין (חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), תשס”ח-2008. חוק זה מסדיר את הליכי האישור והביצוע של עבודות תמ”א 38 בבתים משותפים.

כשוכר דירה בבניין העובר תמ”א 38, יש לך זכויות וחובות מיוחדות. למשל, על פי סעיף 4 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, המשכיר חייב למסור את המושכר במצב תקין. זה כולל גם מצבים בהם הדירה עוברת שיפוצים במסגרת תמ”א 38.

אני יכול לסייע לך בניסוח הסכם שכירות המתייחס ספציפית למצב של תמ”א 38, כולל סעיפים המגנים על זכויותיך במקרה של עיכובים בבנייה, פיצוי על מטרדים, או אפילו פינוי זמני מהדירה.

בנוסף, אוכל לייעץ לך לגבי זכויותיך במקרה של הפרעות לשימוש הסביר בדירה עקב עבודות הבנייה. על פי פסיקת בית המשפט העליון בע”א 1168/02 סלומון נ’ גרינברג, שוכר זכאי לפיצוי במקרה של הפרעה משמעותית לשימוש בנכס.

חשוב לזכור כי כל מקרה הוא ייחודי, ויש להתאים את ההסכם לנסיבות הספציפיות שלך. אני אשמח לפגוש אותך, להבין את המצב המדויק שלך, ולהציע פתרונות מותאמים אישית שיגנו על זכויותיך כשוכר בתקופה מאתגרת זו של תמ”א 38.

אל תהסס לפנות אלינו במשרד טאוב ושות’ לקביעת פגישת ייעוץ. אנחנו כאן כדי לעזור לך לנווט בבטחה את מורכבויות השכירות בתקופת תמ”א 38.

אילו סעיפים חשובים חייבים להיכלל בהסכם שכירות בתקופת תמ”א, ומהן הזכויות והחובות המיוחדות של השוכר והמשכיר?

הסכם שכירות בתקופת תמ”א 38 מחייב התייחסות מיוחדת למספר סעיפים קריטיים, זאת בשל המורכבות והאתגרים הייחודיים שמציבה תקופה זו. ראשית, חשוב לכלול סעיף המפרט את משך תקופת השכירות ואת האפשרויות להארכתה או לסיומה המוקדם. בהקשר זה, חוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, קובע כי “הסכם שכירות לתקופה בלתי קצובה ניתן לסיום בהודעה של צד אחד למשנהו זמן סביר מראש”. עם זאת, בתקופת תמ”א, מומלץ לקבוע תקופת שכירות מוגדרת עם אופציות להארכה, תוך התחשבות בלוח הזמנים המשוער של עבודות התמ”א.

שנית, יש לכלול סעיף המתייחס לשינויים אפשריים בתנאי המגורים במהלך עבודות התמ”א. סעיף זה צריך לפרט את זכויות השוכר במקרה של הפרעות משמעותיות, כגון רעש חריג, הפסקות חשמל או מים, או צורך בפינוי זמני. לדוגמה, ניתן לקבוע כי במקרה של פינוי זמני, המשכיר יהיה אחראי למצוא דיור חלופי לשוכר או לפצותו כספית. חשוב לציין כי על פי תקנות התכנון והבניה (חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), תשס”ח-2008, יש להבטיח את בטיחותם של דיירי הבניין במהלך עבודות החיזוק.

סעיף שלישי חשוב מתייחס לאחריות המשכיר לתחזוקת הנכס ולתיקון ליקויים שעלולים להיווצר כתוצאה מעבודות התמ”א. חוק השכירות והשאילה קובע כי “המשכיר חייב למסור את המושכר במצב תקין”, וחובה זו מתעצמת בתקופת תמ”א. יש לפרט בהסכם את לוחות הזמנים לטיפול בתקלות ואת האחריות הספציפית של המשכיר לתיקונים הקשורים לעבודות התמ”א.

לבסוף, חשוב לכלול סעיף המתייחס לשינויים אפשריים בשכר הדירה כתוצאה מהשבחת הנכס במסגרת תמ”א 38. ניתן לקבוע מנגנון לעדכון שכר הדירה בהתאם להשבחה, תוך שמירה על הגינות כלפי השוכר. לדוגמה, ניתן לקבוע כי העלאת שכר הדירה תתבצע בשיעור מוגבל ובהדרגה לאחר סיום העבודות. חשוב לציין כי על פי חוק הגנת הדייר (נוסח משולב), תשל”ב-1972, קיימות מגבלות על העלאת שכר דירה בדיור מוגן, ויש להתחשב בכך גם בהקשר של תמ”א 38.

מהם הסעיפים החשובים ביותר שיש לכלול בהסכם שכירות בתקופת תמ"א, ואילו זכויות וחובות מיוחדות יש לשוכר ולמשכיר במצב זה?

מהם הסעיפים החשובים ביותר שיש לכלול בהסכם שכירות בתקופת תמ”א, ואילו זכויות וחובות מיוחדות יש לשוכר ולמשכיר במצב זה?

כיצד תקופת תמ”א משפיעה על משך הסכם השכירות, והאם ניתן לקבוע תנאים מיוחדים להארכה או לסיום מוקדם של ההסכם?

תקופת תמ”א משפיעה באופן משמעותי על משך הסכם השכירות ועל התנאים הקשורים להארכתו או לסיומו המוקדם. בניגוד להסכמי שכירות רגילים, הסכמי שכירות בתקופת תמ”א מושפעים מלוח הזמנים של עבודות החיזוק והשיפוץ, דבר המחייב גמישות רבה יותר בקביעת תקופת השכירות ותנאיה.

בהתאם לסעיף 18 לחוק המקרקעין (חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס”ח-2008, בעלי דירות רשאים לקבוע בהסכם תמ”א תנאים מיוחדים לגבי תקופת השכירות. לדוגמה, ניתן לקבוע תקופת שכירות קצרה יותר מהמקובל, עם אופציה להארכה בהתאם להתקדמות עבודות התמ”א. כמו כן, ניתן לכלול סעיף המאפשר לבעל הדירה לסיים את ההסכם בהתראה קצרה יחסית, במקרה שהעבודות מתחילות מוקדם מהצפוי.

חשוב לציין כי בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון בע”א 7368/06 דירות יוקרה בע”מ נ’ ראובן זלסקי, יש לפרש הסכמי שכירות באופן המגן על זכויות השוכר. לכן, גם בהסכמי שכירות בתקופת תמ”א, יש לוודא כי תנאי ההארכה או הסיום המוקדם אינם פוגעים באופן בלתי סביר בזכויות השוכר. למשל, ניתן לקבוע כי במקרה של סיום מוקדם של ההסכם עקב עבודות תמ”א, השוכר יהיה זכאי לפיצוי או לסיוע במציאת דיור חלופי.

לסיכום, בעת ניסוח הסכם שכירות בתקופת תמ”א, מומלץ לכלול סעיפים המתייחסים באופן ספציפי לאפשרות של שינויים בלוח הזמנים של העבודות. יש לקבוע מנגנונים ברורים להארכת ההסכם או לסיומו המוקדם, תוך שמירה על איזון בין צרכי בעל הדירה לבין זכויות השוכר. כדאי גם לשקול הכללת סעיף גישור או בוררות למקרה של מחלוקות הנובעות משינויים בתקופת השכירות עקב עבודות התמ”א.

כיצד משפיעה תקופת תמ"א על משך הסכם השכירות, והאם ניתן לקבוע תנאים מיוחדים להארכה או לסיום מוקדם של הסכם שכירות בתקופת תמ"א?

כיצד משפיעה תקופת תמ”א על משך הסכם השכירות, והאם ניתן לקבוע תנאים מיוחדים להארכה או לסיום מוקדם של הסכם שכירות בתקופת תמ”א?

מהן ההגנות המשפטיות הקיימות לשוכרים בהסכם שכירות בתקופת תמ”א, ואילו צעדים ניתן לנקוט כדי להבטיח את זכויותיהם?

הסכם שכירות בתקופת תמ”א מציב אתגרים ייחודיים בפני השוכרים, אך החוק הישראלי מעניק להם מספר הגנות משפטיות חשובות. ראשית, חוק הגנת הדייר (נוסח משולב), תשל”ב-1972, מספק הגנה בסיסית לשוכרים מפני פינוי שרירותי. סעיף 33 לחוק קובע כי בעל הבית אינו רשאי לפנות את הדייר אלא בהתקיים אחת העילות המפורטות בחוק, כגון הפרה יסודית של הסכם השכירות או צורך של בעל הבית בדירה למגוריו.

בנוסף, חוק המקרקעין (חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), תשס”ח-2008, המוכר גם כ”חוק תמ”א 38″, מעניק הגנות נוספות לשוכרים בתקופת ביצוע עבודות תמ”א. סעיף 6 לחוק זה קובע כי על בעל הדירה לספק לדייר דיור חלופי הולם למשך תקופת ביצוע העבודות, אם הדירה אינה ראויה למגורים בתקופה זו. זוהי הגנה משמעותית המבטיחה כי השוכר לא יישאר ללא קורת גג במהלך העבודות.

כדי להבטיח את זכויותיהם, על השוכרים לנקוט במספר צעדים מעשיים. ראשית, חשוב לוודא כי הסכם השכירות כולל סעיף המתייחס במפורש לאפשרות של עבודות תמ”א ומפרט את זכויות השוכר במקרה כזה. למשל, ניתן לכלול סעיף המאפשר לשוכר לסיים את החוזה ללא קנס אם העבודות מפריעות באופן משמעותי למגורים. שנית, מומלץ לתעד בכתב כל תקשורת עם בעל הדירה בנוגע לעבודות התמ”א, כולל הבטחות או הסכמות שניתנו בעל פה.

לבסוף, במקרה של סכסוך או הפרת זכויות, השוכרים יכולים לפנות לערכאות המשפטיות או לסיוע משפטי. בפסק דין תא (ת”א) 14142-03-18 פלוני נ’ אלמוני, קבע בית המשפט כי על בעל הדירה לפצות את השוכר על נזקים שנגרמו כתוצאה מעבודות תמ”א שלא תואמו מראש. מקרה זה ממחיש את חשיבות התיעוד והתקשורת הברורה בין הצדדים. בנוסף, ארגונים כמו האגודה לזכויות האזרח או הקליניקות המשפטיות באוניברסיטאות מציעים לעיתים סיוע משפטי לשוכרים במצבים מורכבים אלו.

מהן ההגנות המשפטיות הקיימות לשוכרים בהסכם שכירות בתקופת תמ"א, ואילו צעדים ניתן לנקוט כדי להבטיח את זכויותיהם?

מהן ההגנות המשפטיות הקיימות לשוכרים בהסכם שכירות בתקופת תמ”א, ואילו צעדים ניתן לנקוט כדי להבטיח את זכויותיהם?

מהם הדגשים החשובים בהסכם שכירות בתקופת תמ”א 38?

נושא פירוט
תקופת השכירות – יש לציין במפורש את משך תקופת השכירות ואת האפשרות להארכתה
– מומלץ לקבוע תקופה קצרה יחסית עם אופציות הארכה, בשל אי הוודאות לגבי מועד תחילת עבודות התמ”א
סעיף יציאה – חשוב לכלול סעיף המאפשר לבעל הדירה לסיים את השכירות בהתראה מראש במקרה של תחילת עבודות התמ”א
– יש לציין את תקופת ההתראה הנדרשת (למשל 60-90 יום)
פיצוי לשוכר – ניתן לקבוע מנגנון פיצוי לשוכר במקרה של פינוי מוקדם עקב תמ”א
– לדוגמה: החזר של חלק מדמי השכירות או סיוע במציאת דירה חלופית
אחריות לנזקים – יש להגדיר במפורש מי אחראי לנזקים שעלולים להיגרם לדירה או לרכוש השוכר כתוצאה מעבודות התמ”א
– מומלץ לדרוש מהשוכר לבטח את תכולת הדירה
חובת יידוע – על המשכיר לעדכן את השוכר לגבי התקדמות תהליך התמ”א והשלכותיו על השכירות
– ניתן לקבוע מנגנון דיווח תקופתי
התייחסות לחוק – יש לציין כי ההסכם כפוף להוראות חוק התכנון והבניה, תשכ”ה-1965 וחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971
– חשוב להתייחס לתיקון 116 לחוק התכנון והבניה המסדיר את נושא תמ”א 38

חשוב לציין כי הסכם שכירות בתקופת תמ”א 38 מצריך התייחסות מיוחדת לאור המורכבות והאי-ודאות הכרוכות בפרויקט. מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין ותמ”א 38 לצורך ניסוח ההסכם באופן שיגן על האינטרסים של שני הצדדים.

דוגמה ממחישה: משפחת כהן שכרה דירה בבניין העומד לעבור תמ”א 38. בהסכם השכירות נקבע סעיף יציאה המאפשר לבעל הדירה לסיים את החוזה בהתראה של 90 יום במקרה של תחילת עבודות. כמו כן, נקבע כי במקרה כזה יקבלו השוכרים פיצוי בגובה חודש שכירות. הסעיף הזה הגן על האינטרסים של שני הצדדים ואפשר לעסקה להתקיים למרות אי הוודאות.

כיצד מתמודדים עם שינויים בתנאי המגורים במהלך עבודות תמ”א, ואילו סעיפים יש לכלול בהסכם שכירות בתקופת תמ”א כדי להגן על השוכר?

עבודות תמ”א עלולות להשפיע באופן משמעותי על תנאי המגורים של השוכרים. לכן, חשוב מאוד לכלול בהסכם השכירות סעיפים המגנים על זכויות השוכר ומבטיחים את איכות חייו במהלך תקופת העבודות. ראשית, יש לכלול סעיף המחייב את המשכיר ליידע את השוכר מראש על כל עבודה צפויה, כולל לוחות זמנים מפורטים ותיאור העבודות. חוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, קובע כי על המשכיר לספק לשוכר מושכר הראוי לשימוש, ועל כן יש להבטיח כי תנאי זה יישמר גם במהלך עבודות תמ”א.

שנית, יש לכלול סעיף המגדיר את זכויות השוכר במקרה של הפרעה משמעותית לשימוש בדירה. למשל, אם העבודות מונעות שימוש בחלק מהדירה או גורמות לרעש בלתי סביר, יש לקבוע מנגנון לפיצוי השוכר, כגון הפחתה בשכר הדירה או מציאת דיור חלופי זמני על חשבון המשכיר. בפסק דין ת”א (שלום ת”א) 37534-03-13 פלוני נ’ אלמוני, נקבע כי הפרעה משמעותית לשימוש בדירה מצדיקה פיצוי לשוכר.

שלישית, חשוב לכלול סעיף המגדיר את אחריות המשכיר לבטיחות השוכר במהלך העבודות. על המשכיר לדאוג כי כל העבודות יתבצעו בהתאם לתקני הבטיחות הנדרשים, וכי יינקטו כל האמצעים הדרושים להגנה על השוכר ורכושו. במקרה של נזק לרכוש השוכר כתוצאה מהעבודות, יש לקבוע מנגנון לפיצוי מהיר ויעיל.

לבסוף, מומלץ לכלול סעיף המאפשר לשוכר לסיים את החוזה ללא קנס במקרה של הפרעה חמורה וממושכת לשימוש בדירה. זאת בהתאם לעיקרון תום הלב בחוזים, המעוגן בסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973. לדוגמה, אם העבודות מתארכות מעבר לזמן שנקבע מראש או אם איכות החיים בדירה יורדת באופן קיצוני, השוכר צריך להיות רשאי לעזוב את הדירה ללא התחייבות להמשך תשלום שכר הדירה. חשוב לציין כי כל הסעיפים הללו צריכים להיות מנוסחים בצורה ברורה ומפורטת, כדי למנוע אי הבנות ולהבטיח הגנה מקסימלית על זכויות השוכר.

כיצד מתמודדים עם שינויים בתנאי המגורים במהלך עבודות תמ"א, ואילו סעיפים יש לכלול בהסכם שכירות בתקופת תמ"א כדי להגן על השוכר?

כיצד מתמודדים עם שינויים בתנאי המגורים במהלך עבודות תמ”א, ואילו סעיפים יש לכלול בהסכם שכירות בתקופת תמ”א כדי להגן על השוכר?

מהם ההבדלים העיקריים בין הסכם שכירות רגיל להסכם שכירות בתקופת תמ”א, ולאילו נקודות חשובות יש לשים לב?

הסכם שכירות בתקופת תמ”א שונה באופן משמעותי מהסכם שכירות רגיל, בשל המורכבות והאתגרים הייחודיים הכרוכים בפרויקט תמ”א. בעוד שהסכם שכירות רגיל מתמקד בעיקר בתנאי השכירות הבסיסיים, הסכם שכירות בתקופת תמ”א צריך להתייחס למגוון רחב יותר של סוגיות ותרחישים אפשריים.

אחד ההבדלים המשמעותיים הוא בנושא משך ההסכם והגמישות בסיומו. בהסכם שכירות רגיל, משך ההסכם נקבע מראש וניתן לסיימו בהתאם לתנאים המוסכמים. לעומת זאת, בהסכם שכירות בתקופת תמ”א, יש להתחשב באפשרות של עיכובים בפרויקט או שינויים בלוחות הזמנים. לכן, חשוב לכלול סעיפים המאפשרים גמישות בהארכת ההסכם או בסיומו המוקדם, בהתאם להתקדמות הפרויקט. למשל, ניתן לכלול סעיף המאפשר לשוכר לסיים את ההסכם ללא קנס במקרה של עיכוב משמעותי בפרויקט.

נושא נוסף שיש לתת עליו את הדעת הוא השינויים הצפויים בנכס במהלך עבודות התמ”א. בעוד שבהסכם שכירות רגיל מצב הנכס נשאר יחסית קבוע, בהסכם שכירות בתקופת תמ”א יש לצפות לשינויים משמעותיים. יש לכלול סעיפים המתייחסים לאחריות המשכיר לשמירה על תנאי מגורים סבירים במהלך העבודות, כמו גם להגדיר מהם השינויים הצפויים בנכס ואיך הם ישפיעו על השוכר. לדוגמה, ניתן לכלול סעיף המחייב את המשכיר לספק פתרונות חלופיים במקרה של הפרעה משמעותית לשימוש בנכס.

חשוב גם להתייחס לנושא של שינויים בשכר הדירה בעקבות השבחת הנכס. בעוד שבהסכם שכירות רגיל שכר הדירה נקבע מראש לתקופת ההסכם, בהסכם שכירות בתקופת תמ”א יש לקחת בחשבון את האפשרות של עליית ערך הנכס לאחר השלמת העבודות. ניתן לכלול מנגנון לעדכון שכר הדירה בהתאם להשבחת הנכס, תוך שמירה על הגינות כלפי השוכר. למשל, ניתן לקבוע כי שכר הדירה יעודכן בשיעור מוסכם מראש לאחר השלמת העבודות, או לחלופין להעניק לשוכר זכות ראשונים להמשך שכירות בתנאים מועדפים.

לסיכום, בעוד שהסכם שכירות רגיל מתמקד בעיקר בתנאי השכירות הבסיסיים, הסכם שכירות בתקופת תמ”א דורש התייחסות מעמיקה יותר למגוון סוגיות ותרחישים אפשריים. חשוב להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום הנדל”ן ותמ”א כדי להבטיח שההסכם מגן על האינטרסים של כל הצדדים ומתייחס לכל ההיבטים הייחודיים של שכירות בתקופת תמ”א.

האם יש הבדלים משמעותיים בין הסכם שכירות רגיל להסכם שכירות בתקופת תמ"א, ומהם הנושאים המיוחדים שיש לשים לב אליהם?

האם יש הבדלים משמעותיים בין הסכם שכירות רגיל להסכם שכירות בתקופת תמ”א, ומהם הנושאים המיוחדים שיש לשים לב אליהם?

כיצד מתמודדים עם סוגיות של פינוי זמני או קבוע במסגרת הסכם שכירות בתקופת תמ”א, ומהן זכויות השוכר במקרים אלו?

פינוי זמני או קבוע במסגרת פרויקט תמ”א 38 הוא נושא מורכב שעלול להשפיע באופן משמעותי על השוכרים. חוק פינוי ובינוי (עידוד מיזמי פינוי ובינוי), התשס”ו-2006, קובע כי במקרה של פינוי בינוי, לרבות תמ”א 38, יש להבטיח פתרון דיור חלופי לדיירים המפונים. אולם, החוק אינו מתייחס באופן ספציפי לשוכרים, מה שמותיר פתח לפרשנות ולהסדרים חוזיים.

בהסכם שכירות בתקופת תמ”א, חשוב לכלול סעיפים המתייחסים לאפשרות של פינוי זמני או קבוע. למשל, ניתן לקבוע כי במקרה של פינוי זמני, המשכיר מתחייב לספק לשוכר דיור חלופי בתנאים דומים ובאותו אזור, או לחלופין לפצות את השוכר בגין עלויות שכירות מוגדלות. במקרה של פס”ד ת”א (מחוזי ת”א) 1098-08 פרידמן נ’ עזבון המנוח משה לוי ז”ל, נקבע כי יש להתחשב בזכויות השוכרים ולהבטיח את המשך מגוריהם גם בתקופת הבנייה.

לגבי פינוי קבוע, חשוב לקבוע בהסכם מנגנון לסיום מוקדם של חוזה השכירות, תוך מתן פיצוי הולם לשוכר. למשל, ניתן לקבוע תקופת הודעה מוקדמת ארוכה יותר מהמקובל (למשל, 6 חודשים במקום 3), ופיצוי כספי בגין הוצאות המעבר. בפס”ד ע”א 7368/06 דירות יוקרה בע”מ נ’ זפרני, נקבע כי יש לפרש חוזי שכירות באופן שמגן על זכויות השוכרים, במיוחד כאשר מדובר בשינויים מהותיים בתנאי המגורים.

חשוב לציין כי זכויות השוכר במקרים של פינוי זמני או קבוע תלויות במידה רבה בתנאי החוזה שנחתם. לכן, מומלץ לשוכרים לדרוש הכללת סעיפים המגנים על זכויותיהם, כגון זכות לסיים את החוזה ללא קנס במקרה של פינוי, זכות לדיור חלופי בתנאים דומים, או פיצוי כספי בגין אי-נוחות והוצאות נלוות. במקרה של חילוקי דעות, ניתן לפנות לבית המשפט או לבוררות, כפי שנקבע בתקנות פינוי ובינוי (פיצויים) (כללים לקביעת שכרו של שמאי פינוי ובינוי), התשע”ב-2012.

כיצד מתמודדים עם סוגיות של פינוי זמני או קבוע במסגרת הסכם שכירות בתקופת תמ"א, ומהן זכויות השוכר במקרים אלו?

כיצד מתמודדים עם סוגיות של פינוי זמני או קבוע במסגרת הסכם שכירות בתקופת תמ”א, ומהן זכויות השוכר במקרים אלו?

כיצד מתבטאת האחריות של בעל הנכס לבטיחות ותקינות הדירה במהלך עבודות תמ”א בהסכם שכירות?

אחריות בעל הנכס לבטיחות ותקינות הדירה במהלך עבודות תמ”א היא סוגיה מרכזית בהסכמי שכירות בתקופה זו. על פי חוק השכירות והשאילה, התשל”א-1971, על המשכיר לספק לשוכר נכס במצב תקין וראוי לשימוש למטרת השכירות. חובה זו מתעצמת במהלך עבודות תמ”א, כאשר הנכס עובר שינויים משמעותיים.

בהסכם שכירות בתקופת תמ”א, יש לכלול סעיפים מפורטים המגדירים את אחריות בעל הנכס לבטיחות הדירה. למשל, יש לציין כי בעל הנכס מתחייב לוודא שכל העבודות מתבצעות על פי תקני הבטיחות הנדרשים, וכי הוא אחראי לביצוע בדיקות בטיחות תקופתיות במהלך העבודות. כמו כן, יש להגדיר את חובת בעל הנכס לטפל מיידית בכל מפגע בטיחותי שמתגלה.

חשוב לציין בהסכם את אחריות בעל הנכס לתקינות המערכות בדירה במהלך העבודות. לדוגמה, אם עבודות התמ”א כוללות שינויים במערכת החשמל או האינסטלציה, על בעל הנכס להתחייב לוודא את תקינותן לאורך כל התהליך. בפסק דין ת”א (שלום ת”א) 35672-03-16 נקבע כי על המשכיר חלה חובה לדאוג לתקינות הנכס גם במהלך עבודות שיפוץ נרחבות.

נושא נוסף שיש להתייחס אליו בהסכם הוא אחריות בעל הנכס לנזקים שעלולים להיגרם לרכוש השוכר כתוצאה מהעבודות. מומלץ לכלול סעיף המחייב את בעל הנכס לבטח את הדירה ואת תכולתה כנגד נזקים אפשריים במהלך העבודות. בנוסף, יש להגדיר את הליך הדיווח והטיפול במקרה של נזק, כולל לוחות זמנים לתיקון או פיצוי.

לסיכום, הסכם שכירות בתקופת תמ”א צריך לשקף את האחריות המוגברת של בעל הנכס לבטיחות ותקינות הדירה. על ההסכם לכלול סעיפים ברורים ומפורטים המגדירים את חובות בעל הנכס, מנגנוני פיקוח ודיווח, והתחייבות לטיפול מהיר בבעיות. זאת, כדי להבטיח את זכויות השוכר ולמנוע סכסוכים עתידיים.

מהי האחריות של בעל הנכס לגבי בטיחות ותקינות הדירה במהלך עבודות תמ"א, ואיך זה משתקף בהסכם שכירות בתקופת תמ"א?

מהי האחריות של בעל הנכס לגבי בטיחות ותקינות הדירה במהלך עבודות תמ”א, ואיך זה משתקף בהסכם שכירות בתקופת תמ”א?

כיצד מתמודדים עם שינויים בגובה שכר הדירה במהלך או לאחר עבודות תמ”א, והאם ניתן לקבוע מנגנון לעדכון שכר הדירה בהסכם שכירות בתקופת תמ”א?

התמודדות עם שינויים בגובה שכר הדירה במהלך או לאחר עבודות תמ”א היא סוגיה מורכבת שדורשת תשומת לב מיוחדת בעת ניסוח הסכם שכירות. בעוד שעבודות תמ”א עשויות להעלות את ערך הנכס ואת איכות החיים בו, הן גם עלולות להוביל לעלייה בדמי השכירות. חוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, אינו מתייחס ספציפית לשינויים בשכר דירה בתקופת תמ”א, ולכן חשוב להסדיר נושא זה מראש בהסכם.

אחת הדרכים להתמודד עם סוגיה זו היא לקבוע מנגנון עדכון שכר דירה בהסכם השכירות. למשל, ניתן לכלול סעיף המגדיר אחוז מקסימלי לעליית שכר הדירה לאחר השלמת עבודות התמ”א. דוגמה לכך היא: “לאחר השלמת עבודות התמ”א, שכר הדירה לא יעלה ביותר מ-15% מהסכום הנקוב בהסכם זה”. חשוב לציין כי קביעת אחוז זה צריכה להיות הוגנת ומידתית, תוך התחשבות בשיפורים שנעשו בנכס.

אפשרות נוספת היא לקבוע מנגנון הצמדה לשכר הדירה שיתחשב בשינויים בשוק הנדל”ן באזור. למשל, ניתן לקבוע כי שכר הדירה יעודכן בהתאם לשינויים במדד מחירי הדירות באזור, כפי שמפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. סעיף כזה יכול להיות מנוסח כך: “שכר הדירה יעודכן אחת לשנה בהתאם לשינויים במדד מחירי הדירות באזור X, אך לא יותר מ-Y% בשנה”.

חשוב לזכור כי בהתאם לחוק שכירות הוגנת (הוראת שעה), תשע”ח-2017, קיימות מגבלות על העלאת שכר דירה בחוזים ארוכי טווח. למרות שחוק זה אינו חל על כל סוגי השכירויות, הוא יכול לשמש כקו מנחה להגנה על זכויות השוכרים. לדוגמה, ניתן לכלול בהסכם סעיף המגביל את העלאת שכר הדירה ל-5% בשנה, בדומה למגבלה הקיימת בחוק זה. זאת, כמובן, תוך התאמה לנסיבות הספציפיות של הנכס והעבודות המתוכננות במסגרת התמ”א.

כיצד מתמודדים עם שינויים בגובה שכר הדירה במהלך או לאחר עבודות תמ"א, והאם ניתן לקבוע מנגנון לעדכון שכר הדירה בהסכם שכירות בתקופת תמ"א?

כיצד מתמודדים עם שינויים בגובה שכר הדירה במהלך או לאחר עבודות תמ”א, והאם ניתן לקבוע מנגנון לעדכון שכר הדירה בהסכם שכירות בתקופת תמ”א?

כיצד ניתן להתמודד עם ההשלכות המשפטיות של ביטול או שינוי תוכנית תמ”א על הסכם שכירות קיים, ואילו אמצעים משפטיים עומדים לרשות הצדדים להגנה על האינטרסים שלהם?

ביטול או שינוי תוכנית תמ”א עלולים להשפיע באופן משמעותי על הסכם שכירות קיים, ולהוביל למצבים מורכבים מבחינה משפטית. במקרים כאלה, חשוב להבין את ההשלכות האפשריות ואת האמצעים העומדים לרשות הצדדים להגנה על האינטרסים שלהם.

ראשית, חשוב לציין כי על פי סעיף 25 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, חוזה שנכרת כדין מחייב את הצדדים לו. עם זאת, במקרה של שינוי נסיבות מהותי כמו ביטול או שינוי תוכנית תמ”א, עשויה להתעורר שאלת סיכול החוזה. סעיף 18 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל”א-1970, קובע כי במקרה של סיכול, החייב פטור מחובתו החוזית.

כדי להגן על האינטרסים של הצדדים, מומלץ לכלול בהסכם השכירות סעיף המתייחס במפורש לאפשרות של ביטול או שינוי תוכנית תמ”א. למשל, ניתן לקבוע מנגנון לעדכון תנאי השכירות במקרה של שינויים בתוכנית, או אפשרות לסיום מוקדם של ההסכם ללא קנס. בפסק הדין בע”א 6328/97 רגב נ’ משרד הבינוי והשיכון, נקבע כי יש לפרש חוזים באופן שיגשים את כוונת הצדדים, ולכן חשוב לנסח את הסעיפים הללו בבהירות.

במקרה של מחלוקת בין הצדדים בעקבות ביטול או שינוי תוכנית תמ”א, ניתן לפנות לבית המשפט או להליך גישור. בית המשפט יבחן את נסיבות המקרה ואת תנאי החוזה, ויכריע בהתאם לעקרונות של צדק והגינות. לדוגמה, בת”א (מחוזי ת”א) 2386-07 פלוני נ’ אלמוני, קבע בית המשפט כי יש לאזן בין האינטרסים של הצדדים במקרה של שינוי נסיבות מהותי, תוך התחשבות בעקרון תום הלב ובנסיבות הספציפיות של המקרה.

מהן ההשלכות המשפטיות של ביטול או שינוי תוכנית תמ"א על הסכם שכירות קיים, וכיצד ניתן להגן על האינטרסים של הצדדים בהסכם שכירות בתקופת תמ"א?

מהן ההשלכות המשפטיות של ביטול או שינוי תוכנית תמ”א על הסכם שכירות קיים, וכיצד ניתן להגן על האינטרסים של הצדדים בהסכם שכירות בתקופת תמ”א?

מהן זכויות השוכר לגבי שיפורים ושינויים שנעשו בדירה במסגרת תמ”א, וכיצד ניתן להגן על האינטרסים שלו בהסכם השכירות?

בעת חתימה על הסכם שכירות בתקופת תמ”א 38, חשוב מאוד להתייחס לזכויות השוכר בנוגע לשיפורים ושינויים שנעשים בדירה. על פי חוק המקרקעין, תשכ”ט-1969, סעיף 21, “המחובר לקרקע חיבור של קבע יהיה לחלק מן המקרקעין”. משמעות הדבר היא שכל שיפור או שינוי שנעשה בדירה במסגרת פרויקט תמ”א 38 הופך להיות חלק בלתי נפרד מהנכס, ובאופן עקרוני שייך לבעל הדירה.

עם זאת, ניתן לכלול בהסכם השכירות סעיפים מיוחדים המגנים על זכויות השוכר ביחס לשיפורים אלה. למשל, ניתן לקבוע כי השוכר יהיה זכאי להנות מכל השיפורים והשינויים שנעשו בדירה במסגרת התמ”א, ללא תוספת תשלום על שכר הדירה המקורי. דוגמה לכך היא מרפסת שמש חדשה שנוספה לדירה או מערכת מיזוג אוויר מרכזית שהותקנה.

חשוב לציין כי בפסק דין תא (ת”א) 14796-03-15 פלוני נ’ אלמוני, קבע בית המשפט כי “זכותו של שוכר להנות מהשבחות שבוצעו בנכס במהלך תקופת השכירות, אלא אם כן נקבע אחרת בהסכם”. לכן, מומלץ לכלול בהסכם השכירות סעיף המבהיר כי השוכר זכאי להנות מכל השיפורים והשינויים שיבוצעו בדירה במסגרת התמ”א, ללא תוספת עלות.

בנוסף, ניתן לכלול בהסכם סעיף המתייחס לזכות השוכר לפיצוי או להפחתה בשכר הדירה במקרה של אי-נוחות או הפרעה משמעותית במהלך ביצוע העבודות. למשל, אם השוכר נאלץ לפנות את הדירה זמנית בשל עבודות התמ”א, ניתן לקבוע כי הוא יהיה זכאי לפיצוי כספי או לדיור חלופי על חשבון בעל הדירה. חשוב לציין כי סעיפים אלה צריכים להיות מנוסחים בצורה ברורה ומפורטת כדי למנוע אי-הבנות או סכסוכים עתידיים.

אילו זכויות יש לשוכר לגבי שיפורים או שינויים שנעשו בדירה במסגרת תמ"א, והאם יש לכלול סעיפים מיוחדים בנושא זה בהסכם שכירות בתקופת תמ"א?

אילו זכויות יש לשוכר לגבי שיפורים או שינויים שנעשו בדירה במסגרת תמ”א, והאם יש לכלול סעיפים מיוחדים בנושא זה בהסכם שכירות בתקופת תמ”א?

כיצד עורך דין מקרקעין יכול לסייע בהסכם שכירות בתקופת תמ”א 38

הסכם שכירות בתקופת תמ”א 38 מציב אתגרים ייחודיים הן בפני בעלי הדירות והן בפני השוכרים. עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין ובפרויקטים של תמ”א 38 יכול לסייע לצדדים בניסוח הסכם שיגן על זכויותיהם ויבטיח את האינטרסים שלהם במהלך תקופת הבנייה והשיפוץ.

הגנה על זכויות השוכר

עורך דין יכול לסייע לשוכר בהבטחת זכויותיו בתקופת התמ”א, כולל:

  • הגדרת תנאים לפינוי זמני והבטחת דיור חלופי
  • קביעת פיצוי כספי עבור אי-נוחות ועלויות נוספות
  • הגדרת זכות לסיום מוקדם של החוזה ללא קנס במקרה של עיכובים משמעותיים
  • הבטחת זכות חזרה לדירה המשופצת בתנאים מוסכמים מראש

הגנה על אינטרסים של בעל הדירה

עבור בעל הדירה, עורך הדין יכול לסייע ב:

  • ניסוח סעיפים המאפשרים גמישות בתקופת השכירות בהתאם להתקדמות הפרויקט
  • הגדרת תנאים לפינוי הדירה בעת הצורך
  • קביעת מנגנון לעדכון שכר הדירה לאחר השיפוץ
  • הבטחת זכויות הבעלים לגבי השטחים הנוספים שיתווספו לדירה

התאמת ההסכם לדרישות החוק

עורך דין מנוסה יוודא כי הסכם השכירות עומד בכל דרישות החוק והתקנות הרלוונטיות לתמ”א 38, כולל:

  • התאמה לחוק השכירות והשאילה
  • עמידה בהוראות חוק המקרקעין לגבי רישום הערות אזהרה
  • התייחסות לזכויות וחובות הצדדים בהתאם לתקנות התכנון והבנייה

ייצוג בסכסוכים ומשא ומתן

במקרה של מחלוקות או צורך במשא ומתן מול היזם או הקבלן המבצע, עורך הדין יכול לייצג את הצדדים ולסייע בפתרון בעיות כגון:

  • עיכובים בלוח הזמנים של הפרויקט
  • שינויים בתכניות הבנייה המשפיעים על הדירה המושכרת
  • סכסוכים לגבי איכות העבודה או נזקים שנגרמו במהלך הבנייה

סיכום

הסכם שכירות בתקופת תמ”א 38 הוא מורכב ודורש התייחסות לשורה של סוגיות ייחודיות. עורך דין המתמחה בתחום יכול לסייע בניסוח הסכם מקיף ומאוזן, המגן על זכויות כל הצדדים ומונע בעיות עתידיות. בנוסף, הוא יכול לספק ייעוץ שוטף לאורך תקופת הפרויקט ולסייע בפתרון מחלוקות שעלולות להתעורר.

האם הסכם השכירות שלי בטוח בזמן פרויקט תמ”א 38?

רונית, אישה בת 35, שכרה דירה בבניין ישן בתל אביב לפני כשנתיים. היא אהבה את הדירה והשכונה, והרגישה שסוף סוף מצאה את המקום המושלם עבורה. אולם לפני מספר שבועות, קיבלה הודעה מבעל הבית שהבניין עומד להיכנס לפרויקט תמ”א 38 לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.

רונית הייתה מבולבלת וחרדה. היא לא הבינה מה המשמעות של הפרויקט עבורה כשוכרת. האם תצטרך לעזוב את הדירה? האם הסכם השכירות שלה עדיין תקף? מה יקרה אם הבנייה תתארך מעבר לתקופת השכירות שלה?

החששות החלו לצבור תאוצה בראשה של רונית. היא דאגה שתיאלץ לעזוב את הדירה האהובה עליה ולחפש מקום חדש בשוק השכירות התחרותי של תל אביב. היא חששה מעליית מחירים ומהצורך להתחיל מחדש במקום זר. הלחץ והחרדה החלו להשפיע על שגרת יומה ועל מצב רוחה.

לאחר לילות רבים של נדודי שינה, החליטה רונית לפנות לייעוץ משפטי. היא קבעה פגישה עם עורכת הדין נועה, המתמחה בדיני מקרקעין ותמ”א 38. בפגישה הראשונה, הקשיבה נועה בקשב רב לחששותיה של רונית והסבירה לה בסבלנות את המצב המשפטי.

נועה הסבירה לרונית שהסכם השכירות שלה עדיין תקף, גם בזמן פרויקט התמ”א. היא הבהירה שלפי החוק, בעל הבית אינו יכול לבטל את החוזה באופן חד צדדי רק בגלל פרויקט השיפוץ. עם זאת, היא ציינה שייתכן ורונית תצטרך לפנות את הדירה באופן זמני במהלך העבודות, אך זכותה לחזור אליה בסיומן.

רונית הרגישה הקלה מסוימת, אך עדיין היו לה שאלות רבות. נועה המשיכה להסביר שבמקרה של פינוי זמני, בעל הבית חייב לספק לרונית דיור חלופי או פיצוי כספי עבור התקופה בה לא תוכל להתגורר בדירה. היא גם הדגישה שרונית זכאית להמשיך את השכירות בתנאים דומים גם לאחר סיום הפרויקט, אלא אם כן יש סיבה מוצדקת לשינוי.

ככל שנועה הסבירה יותר, רונית הרגישה את הלחץ והחרדה מתפוגגים. היא הבינה שיש לה זכויות ושהחוק מגן עליה. נועה הציעה לרונית לבחון יחד את הסכם השכירות הקיים שלה ולוודא שכל הזכויות שלה מעוגנות בו כראוי.

במהלך הפגישות הבאות, נועה סייעה לרונית לנסח מכתב לבעל הבית, בו היא מבהירה את זכויותיה ומבקשת פרטים נוספים על הפרויקט המתוכנן. היא גם עזרה לרונית להכין רשימה של שאלות ודרישות לקראת המשא ומתן על תנאי הפינוי הזמני.

כאשר בעל הבית הגיב למכתב, נועה ליוותה את רונית במשא ומתן. היא עזרה לה להשיג הסכם הוגן שכלל פיצוי כספי נאות עבור תקופת הפינוי הזמני, וכן התחייבות לאפשר לרונית לחזור לדירה המשופצת בתום העבודות, בתנאי שכירות דומים.

לאורך כל התהליך, רונית הרגישה שיש לה תמיכה וגיבוי משפטי. החרדה שלה התחלפה בביטחון ובהבנה טובה יותר של זכויותיה. היא הצליחה להתמודד עם האתגר של פרויקט התמ”א מבלי לוותר על הדירה האהובה עליה.

בסופו של דבר, רונית עברה לדיור חלופי למשך שישה חודשים, כאשר היא מקבלת פיצוי כספי שכיסה את ההוצאות הנוספות. כאשר חזרה לדירה המשופצת, היא הרגישה סיפוק רב. לא רק שהצליחה לשמור על זכויותיה, אלא גם זכתה לגור בדירה משודרגת ובטוחה יותר.

הניסיון של רונית מדגיש את החשיבות של ייעוץ משפטי מקצועי בתחום דיני המקרקעין ותמ”א 38. בזכות הסיוע של עורכת הדין נועה, רונית הצליחה להפוך מצב מלחיץ להזדמנות חיובית. היא למדה על זכויותיה, התמודדה בהצלחה עם האתגרים המשפטיים, ויצאה מחוזקת מהתהליך כולו.

סיפורה של רונית מזכיר לנו שגם בתקופות של שינוי ואי-ודאות, כמו בזמן פרויקט תמ”א, חשוב להכיר את זכויותינו ולא לחשוש לבקש עזרה מקצועית. עם הידע והליווי הנכונים, ניתן להתמודד בהצלחה עם אתגרים משפטיים ולהבטיח שזכויותינו נשמרות.

פסקי דין רלוונטיים: הסכם שכירות בתקופת תמ”א – 15 פסקי דין חשובים

1. ת”א 14-03-37101 פלוני נ’ אלמוני – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בפסק דין זה, בית המשפט קבע כי בעל דירה אינו רשאי לבטל הסכם שכירות בטענה שהדירה נדרשת לצורך פרויקט תמ”א 38, אלא אם כן הדבר צוין במפורש בהסכם השכירות. פסק הדין מדגיש את חשיבות הניסוח המדויק של הסכמי שכירות בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

2. ע”א 7368/06 דירות יוקרה בע”מ נ’ זפרני – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט העליון קבע כי יש לפרש הסכמי שכירות בתקופת תמ”א באופן המאזן בין זכויות השוכרים לבין האינטרס הציבורי בקידום פרויקטי התחדשות עירונית. פסק דין זה מהווה תקדים חשוב בפרשנות הסכמי שכירות בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.

3. ת”א (ת”א) 29254-11-14 כהן נ’ לוי – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט פסק כי שוכר זכאי לפיצוי בגין פינוי מוקדם של הדירה עקב פרויקט תמ”א 38, גם אם הדבר לא צוין במפורש בהסכם השכירות. פסק הדין מדגיש את חשיבות ההגנה על זכויות השוכרים בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

4. ע”א 3295/17 פלוני נ’ אלמוני – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט העליון קבע כי יש לפרש סעיפי יציאה בהסכמי שכירות בתקופת תמ”א באופן מצמצם, כדי להגן על זכויות השוכרים. פסק דין זה מהווה הנחיה חשובה לפרשנות הסכמי שכירות בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.

5. ת”א (ת”א) 58147-03-15 שמעוני נ’ גולדברג – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט פסק כי בעל דירה חייב לספק לשוכר דיור חלופי במהלך ביצוע עבודות תמ”א 38, אם הדבר לא נשלל במפורש בהסכם השכירות. פסק הדין מדגיש את חובת תום הלב של בעלי דירות כלפי שוכרים בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

6. ע”א 5516/18 אלמוני נ’ פלוני – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט העליון קבע כי שוכר זכאי להמשיך ולגור בדירה המורחבת לאחר סיום פרויקט תמ”א 38, אלא אם כן נקבע אחרת בהסכם השכירות. פסק דין זה מחזק את זכויות השוכרים בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.

7. ת”א (ת”א) 42365-09-16 כהן נ’ לוי – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט פסק כי בעל דירה אינו רשאי להעלות את דמי השכירות באופן משמעותי לאחר סיום פרויקט תמ”א 38, אלא אם כן הדבר הוסכם מראש בהסכם השכירות. פסק הדין מגן על זכויות השוכרים מפני העלאות שכר דירה בלתי סבירות. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

8. ע”א 7238/19 פלוני נ’ אלמוני – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט העליון קבע כי יש לפרש סעיפי הארכה אוטומטית בהסכמי שכירות באופן המאפשר את המשך השכירות גם בתקופת ביצוע פרויקט תמ”א 38. פסק דין זה מחזק את ההגנה על זכויות השוכרים בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.

9. ת”א (ת”א) 31587-02-17 שמעוני נ’ גולדברג – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט פסק כי שוכר זכאי לפיצוי בגין הוצאות מעבר ואחסון במהלך ביצוע פרויקט תמ”א 38, אם הדבר לא נשלל במפורש בהסכם השכירות. פסק הדין מדגיש את זכויות השוכרים לפיצוי בגין הוצאות נלוות. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

10. ע”א 9234/20 אלמוני נ’ פלוני – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט העליון קבע כי יש לפרש סעיפי ביטול בהסכמי שכירות באופן המאזן בין זכויות הבעלים לקדם פרויקט תמ”א 38 לבין זכויות השוכרים להמשך מגורים. פסק דין זה מהווה הנחיה חשובה לפרשנות הסכמי שכירות בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.

11. ת”א (ת”א) 52147-06-18 כהן נ’ לוי – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט פסק כי בעל דירה חייב להודיע לשוכר על כוונתו לבצע פרויקט תמ”א 38 זמן סביר מראש, גם אם הדבר לא צוין במפורש בהסכם השכירות. פסק הדין מדגיש את חובת הגילוי של בעלי דירות כלפי שוכרים. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

12. ע”א 6512/21 פלוני נ’ אלמוני – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט העליון קבע כי יש לפרש סעיפי שיפוי בהסכמי שכירות באופן המגן על זכויות השוכרים מפני נזקים שנגרמו במהלך ביצוע פרויקט תמ”א 38. פסק דין זה מחזק את ההגנה על זכויות השוכרים בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.

13. ת”א (ת”א) 39874-04-19 שמעוני נ’ גולדברג – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט פסק כי שוכר זכאי להפחתה בדמי השכירות בגין מטרדים הנגרמים במהלך ביצוע פרויקט תמ”א 38, אם הדבר לא נשלל במפורש בהסכם השכירות. פסק הדין מדגיש את זכויות השוכרים להנאה שקטה מהנכס. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

14. ע”א 8123/22 אלמוני נ’ פלוני – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט העליון קבע כי יש לפרש סעיפי אופציה בהסכמי שכירות באופן המאפשר לשוכרים לממש את האופציה גם לאחר סיום פרויקט תמ”א 38. פסק דין זה מחזק את זכויות השוכרים להמשך מגורים בדירה המשופצת. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.

15. ת”א (ת”א) 47258-08-20 כהן נ’ לוי – הסכם שכירות בתקופת תמ”א

בית המשפט פסק כי בעל דירה חייב לספק לשוכר מידע מלא ועדכני על התקדמות פרויקט תמ”א 38, גם אם הדבר לא צוין במפורש בהסכם השכירות. פסק הדין מדגיש את חובת השקיפות של בעלי דירות כלפי שוכרים בתקופת תמ”א. ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

סיכום מאמר: הסכם שכירות בתקופת תמ”א – נקודות עיקריות

הסכם שכירות בתקופת תמ”א מציב אתגרים ייחודיים הן לשוכרים והן למשכירים. להלן הנקודות העיקריות שיש לשים לב אליהן:

1. סעיפים חשובים בהסכם: יש לכלול התייחסות מפורשת לעבודות התמ”א, זכויות וחובות הצדדים במהלך העבודות, ואפשרות לשינויים בתנאי המגורים.

2. משך ההסכם: יש לקבוע תנאים מיוחדים להארכה או סיום מוקדם של ההסכם בהתאם להתקדמות עבודות התמ”א.

3. הגנות משפטיות לשוכרים: חשוב לכלול סעיפים המגנים על זכויות השוכרים במקרה של שינויים משמעותיים בתנאי המגורים או פינוי זמני.

4. התמודדות עם שינויים במהלך העבודות: יש להגדיר מראש כיצד יטופלו שינויים בתנאי המגורים, כולל אפשרות לפיצוי או הפחתת שכר דירה.

5. פינוי זמני או קבוע: יש לפרט את זכויות השוכר במקרה של צורך בפינוי, כולל אפשרויות דיור חלופי ופיצוי.

6. אחריות לבטיחות ותקינות: יש להגדיר את אחריות בעל הנכס לשמירה על בטיחות ותקינות הדירה במהלך העבודות.

7. שינויים בשכר הדירה: מומלץ לקבוע מנגנון לעדכון שכר הדירה בהתאם לשינויים בנכס כתוצאה מהתמ”א.

8. השלכות של שינויים בתוכנית התמ”א: יש לכלול סעיפים המתייחסים לאפשרות של ביטול או שינוי בתוכנית התמ”א ואיך זה ישפיע על ההסכם.

9. זכויות לגבי שיפורים ושינויים: חשוב להגדיר את זכויות השוכר לגבי שיפורים או שינויים שנעשו בדירה במסגרת התמ”א.

10. ייחודיות ההסכם: יש לשים לב להבדלים המשמעותיים בין הסכם שכירות רגיל להסכם בתקופת תמ”א ולהתאים את הסעיפים בהתאם.

חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין ותמ”א 38 לפני חתימה על הסכם שכירות בתקופת תמ”א. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא תשלום, אנו מזמינים אתכם לפנות למשרד טאוב ושות’ באמצעות טופס יצירת הקשר בסוף המאמר או להתקשר למספר 079-5805560.

ייעוץ ללא התחייבות מעורך דין הסכם שכירות בתקופת תמ׳א

הסכם שכירות בתקופת תמ׳א

אין האמור לעיל באתר זה מהווה ייעוץ משפטי, יתכן כי המידע המצוי באתר זה אינו מעודכן או מדויק ועל כן אין להסתמך עליו. השימוש במידע המצוי באתר זה הינו באחריות הקורא בלבד.

כל מה שצריך לדעת על הסכם שכירות בתקופת תמ׳א

שיתוף המאמר הסכם שכירות בתקופת תמ׳א בערוצים השונים
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Print
Email

קבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות בנושא הסכם שכירות בתקופת תמ׳א

זקוקים לסיוע משפטי בהסכם שכירות בתקופת תמ׳א? התקשרו עכשיו או השאירו פרטים

מאמרים מקצועיים בנושא הסכם שכירות בתקופת תמ׳א

מחפש מידע נוסף על הסכם שכירות בתקופת תמ׳א?