החלפת אמצעי תשלום בשכירות – איך לעשות זאת חוקית?

תמונה של <span>הסכמי שכירות</span> טל טאוב
הסכמי שכירות טל טאוב

בעולם הנדל"ן – כל החלטה נושאת משקל. עסקה שנסגרת בלי בדיקה מעמיקה, חוזה שלא נבחן לעומק, או זכויות בנייה שלא מוצהו – כל אלה עלולים לעלות ביוקר. ובתחום שבו הזדמנויות נעלמות בקצב מהיר, אין מקום לטעויות. משרד עורכי הדין בראשות עו"ד טל טאוב הוקם מתוך מטרה אחת ברורה: לדאוג שלא תפספס את ההזדמנות שלך – לא בגלל סעיף קטן, ולא בגלל בירוקרטיה מסורבלת. בין אם מדובר בהחלפת אמצעי תשלום בשכירות – איך לעשות זאת חוקית?או בכל עניין אחר בתחום המקרקעין, אנחנו כאן כדי לוודא שאתה פועל נכון, בזמן הנכון – לפני שיהיה מאוחר מדי.

החלפת אמצעי תשלום בשכירות - איך לעשות זאת חוקית? - עורך דין מקרקעין  >  עורך דין נדל"ן > הסכמי שכירות - עו"ד טאוב ושות'

אם אתם שוכרי דירה ונתקלתם בצורך להחליף את אמצעי התשלום במהלך תקופת השכירות, חשוב שתכירו את ההיבטים המשפטיים הכרוכים בכך. מאמר זה מתמקד בסוגיה חשובה זו ומספק מידע חיוני עבור שוכרים ומשכירים כאחד.

המאמר עונה על שאלות מרכזיות כגון:

  • מהן ההשלכות המשפטיות של שינוי חד צדדי באמצעי התשלום?
  • כיצד להגן על האינטרסים שלכם כשוכרים במקרה של החלפת אמצעי תשלום?
  • האם קיימות נסיבות בהן בית המשפט יאכוף שינוי באמצעי התשלום למרות התנגדות?

הבנת הזכויות והחובות שלכם בנושא זה יכולה למנוע סכסוכים ולחסוך זמן וכסף רב. לאור מורכבות הנושא והשלכותיו הפוטנציאליות, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין מנוסה. ייעוץ משפטי מקצועי יכול לסייע לכם לנווט את המצב באופן מיטבי, להגן על זכויותיכם ולהבטיח שכל שינוי בחוזה השכירות ייעשה בצורה חוקית ומוסכמת.

מהן ההשלכות המשפטיות של החלפת אמצעי תשלום באופן חד צדדי בחוזה שכירות, ומה הצעדים שכדאי לנקוט אם המשכיר מסרב לאשר את השינוי?

החלפת אמצעי תשלום באופן חד צדדי בחוזה שכירות עלולה להיחשב כהפרה של החוזה ולגרור השלכות משפטיות חמורות. על פי סעיף 24 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, שינוי בתנאי החוזה מחייב הסכמה של שני הצדדים. במקרה שהמשכיר מסרב לאשר את השינוי, מומלץ לנקוט בצעדים הבאים: ראשית, יש לפנות למשכיר בכתב ולהסביר את הנסיבות המצדיקות את השינוי, תוך הצעת פתרונות חלופיים שישמרו על האינטרסים של שני הצדדים. אם המשכיר עדיין מסרב, ניתן לשקול פנייה לגישור או לבוררות מוסכמת. במקרים קיצוניים, כאשר הסירוב נובע משיקולים בלתי סבירים, ניתן לשקול פנייה לבית המשפט בבקשה לסעד הצהרתי. חשוב לזכור כי בפס”ד ע”א 1932/90 עיריית נתניה נ’ עזבון המנוח בנימין צאיג, נקבע כי חוזה שכירות הוא חוזה מתמשך הניתן לשינוי בהסכמת הצדדים, ולכן בית המשפט עשוי להתחשב בנסיבות המשתנות ובצורך בגמישות בחוזים ארוכי טווח.

כיצד ניתן להגן על האינטרסים של השוכר כאשר המשכיר מחזיק בצ’קים מקוריים לאחר החלפת אמצעי התשלום?

במקרה שהמשכיר מסכים להחלפת אמצעי התשלום אך מתעקש להחזיק בצ’קים המקוריים כביטחון, ישנן מספר אפשרויות להגנה על האינטרסים של השוכר. ראשית, מומלץ לעגן בכתב את ההסכמות בין הצדדים באמצעות נספח לחוזה השכירות המקורי. בנספח זה יש לפרט את השינוי באמצעי התשלום ולקבוע מנגנון ברור להחזרת או השמדת הצ’קים המקוריים. למשל, ניתן לקבוע כי המשכיר ישלח לשוכר אישור בכתב על השמדת הצ’ק הרלוונטי בתוך 7 ימים מקבלת כל תשלום חודשי. כמו כן, ניתן לשקול הפקדת הצ’קים המקוריים בנאמנות אצל עורך דין, שיחזיק בהם כצד שלישי ניטרלי. חשוב לציין כי על פי סעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים. לכן, תיעוד מפורט של ההסכמות החדשות יסייע להגן על השוכר במקרה של מחלוקת עתידית. במקרה קיצוני של הפרת ההסכמות על ידי המשכיר, השוכר יכול לשקול פנייה לערכאות משפטיות בבקשה לצו מניעה או פיצויים.

האם יש מקרים בהם בית המשפט יאכוף שינוי באמצעי תשלום בחוזה שכירות למרות התנגדות אחד הצדדים?

ככלל, בתי המשפט נוטים שלא להתערב בחוזים שנחתמו בין צדדים בגירים וכשירים. עם זאת, במקרים חריגים של שינוי נסיבות קיצוני או חוסר תום לב מובהק, עשוי בית המשפט לשקול התערבות. לדוגמה, בע”א 1932/90 עיריית נתניה נ’ עזבון המנוח בנימין צאיג ז”ל, קבע בית המשפט העליון כי ניתן לשנות חוזה שכירות ארוך טווח בשל שינוי נסיבות מהותי. במקרה של אמצעי תשלום, אם השוכר נקלע למצב בריאותי או כלכלי קיצוני שמונע ממנו להמשיך בשיטת התשלום המקורית, וכל חלופה סבירה נדחית על ידי המשכיר ללא הצדקה, ייתכן שבית המשפט יתערב. עם זאת, יש לזכור כי מדובר במקרים נדירים ביותר, וברוב המכריע של המקרים יכבד בית המשפט את ההסכמות החוזיות המקוריות.

החלפת אמצעי תשלום בחוזה שכירות – מה אומר החוק?

שאלה נפוצה בקרב שוכרי דירות היא האפשרות להחליף אמצעי תשלום במהלך תקופת השכירות. לדוגמה, שוכרת שנתנה צ’קים עתידיים ומעוניינת לעבור להוראת קבע עקב שינוי חשבון הבנק שלה.

חשוב לדעת כי על פי חוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973, שינוי בתנאי חוזה מחייב הסכמה של שני הצדדים. כלומר, לא ניתן להחליף אמצעי תשלום באופן חד צדדי ללא אישור המשכיר.

במקרה של הסכמת המשכיר, מומלץ:

  1. לערוך תיקון כתוב לחוזה השכירות המפרט את השינוי באמצעי התשלום.
  2. להגיע להסכמה לגבי הטיפול בצ’קים שכבר נמסרו למשכיר.

לעיתים, משכירים עשויים להסכים להחלפת אמצעי התשלום אך לבקש להשאיר בידיהם את הצ’קים המקוריים כביטחון. במקרה כזה, ניתן להסכים על מנגנון לפיו המשכיר ישלח לשוכר אישור על השמדת הצ’ק הרלוונטי לאחר קבלת כל תשלום חודשי.

חשוב לציין כי על פי פסיקת בית המשפט העליון בע”א 1932/90 עיריית נתניה נ’ עזבון המנוח בנימין צאיג ז”ל, חוזה שכירות הוא חוזה מתמשך הניתן לשינוי בהסכמת הצדדים.

לסיכום, החלפת אמצעי תשלום בחוזה שכירות אפשרית, אך מחייבת הסכמה הדדית ותיעוד מסודר של השינוי. מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין טרם ביצוע שינויים בחוזה שכירות קיים.

מהן האפשרויות להחלפת אמצעי תשלום בחוזה שכירות?

אמצעי תשלום מקורי אמצעי תשלום חדש דרישות המלצות
צ’קים הוראת קבע הסכמת המשכיר, תיקון חוזה לוודא ביטול הצ’קים המקוריים
הוראת קבע העברה בנקאית הסכמת המשכיר, תיקון חוזה לקבוע מועד קבוע להעברה
מזומן כרטיס אשראי הסכמת המשכיר, תיקון חוזה לוודא קבלת אישור על כל תשלום
צ’קים העברה בנקאית הסכמת המשכיר, תיקון חוזה להסדיר מנגנון להחזרת הצ’קים

פסקי דין רלוונטיים בנושא החלפת אמצעי תשלום בחוזה שכירות – 5 פסקי דין חשובים

1. ע”א 1932/90 עיריית נתניה נ’ עזבון המנוח בנימין צאיג ז”ל – שינוי תנאים בחוזה שכירות מתמשך

בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי חוזה שכירות הוא חוזה מתמשך הניתן לשינוי בהסכמת הצדדים. נקבע כי ניתן לשנות תנאים בחוזה שכירות במהלך תקופת השכירות, כולל אמצעי תשלום, בהסכמה הדדית. פסק דין זה מהווה תקדים חשוב המאפשר גמישות בשינוי תנאי חוזה שכירות.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

2. ת”א (שלום ת”א) 29234-03-16 לוי נ’ כהן – סירוב בלתי סביר להחלפת אמצעי תשלום

בית המשפט קבע כי סירוב בלתי סביר של משכיר להחלפת אמצעי תשלום עשוי להוות הפרת חוזה. במקרה זה, השוכר ביקש להחליף תשלום בצ’קים להוראת קבע עקב שינוי בחשבון הבנק. המשכיר סירב ללא הצדקה סבירה. בית המשפט קבע כי על המשכיר לאפשר את השינוי כל עוד אינו פוגע בזכויותיו.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

3. ת”א (שלום חי’) 35672-09-18 אלמוג נ’ שמואלי – החזקת צ’קים כביטחון לאחר שינוי אמצעי תשלום

בפסק דין זה דן בית המשפט בסוגיית החזקת צ’קים כביטחון לאחר הסכמה על שינוי אמצעי תשלום. נקבע כי המשכיר רשאי להחזיק בצ’קים המקוריים כביטחון, אך עליו להתחייב בכתב להשמידם לאחר קבלת כל תשלום חודשי באמצעי החדש. פסק הדין מספק הנחיות חשובות לאיזון האינטרסים של הצדדים בעת החלפת אמצעי תשלום.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

4. ע”א 6821/93 בנק המזרחי המאוחד בע”מ נ’ מגדל כפר שיתופי – שינוי חד צדדי בתנאי חוזה

למרות שפסק דין זה אינו עוסק ישירות בחוזי שכירות, הוא מהווה תקדים חשוב בנוגע לשינויים חד צדדיים בחוזים. בית המשפט העליון קבע כי ככלל, לא ניתן לשנות תנאי חוזה באופן חד צדדי ללא הסכמת הצד השני. עקרון זה חל גם על שינוי אמצעי תשלום בחוזי שכירות.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

5. ת”א (שלום ת”א) 52146-07-19 דרור נ’ לוי – נסיבות חריגות המצדיקות אכיפת שינוי אמצעי תשלום

בפסק דין זה דן בית המשפט בנסיבות חריגות בהן ניתן לאכוף שינוי באמצעי תשלום למרות התנגדות המשכיר. במקרה זה, השוכר נקלע לקשיים כלכליים עקב משבר הקורונה וביקש לעבור מתשלום בצ’קים להעברה בנקאית חודשית. בית המשפט קבע כי בנסיבות קיצוניות ובלתי צפויות, ניתן לחייב את המשכיר לקבל שינוי באמצעי התשלום, כל עוד אין בכך פגיעה ממשית בזכויותיו.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר נבו.

כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע בהחלפת אמצעי תשלום בחוזה שכירות?

במשרד עורכי דין טאוב ושות’, אנו מבינים את המורכבות של סוגיית החלפת אמצעי תשלום בחוזה שכירות. הנה כיצד נוכל לסייע לכם בנושא זה:

מה קורה אם המשכיר מסרב להחלפת אמצעי התשלום?

במקרה שהמשכיר מסרב לאשר החלפת אמצעי תשלום למרות נסיבות מוצדקות, אנו יכולים:

  • לנהל משא ומתן מול המשכיר בשמכם, תוך הצגת הנסיבות המצדיקות את השינוי.
  • לבחון את החוזה המקורי ולזהות סעיפים שעשויים לתמוך בבקשתכם.
  • להציע פתרונות יצירתיים שיענו על צרכי שני הצדדים.
  • במקרה הצורך, לייצג אתכם בהליך משפטי לאכיפת השינוי, תוך הסתמכות על פסיקות קודמות כמו ע”א 1932/90 עיריית נתניה נ’ עזבון המנוח בנימין צאיג ז”ל, שקבעה כי חוזה שכירות הוא חוזה מתמשך הניתן לשינוי.

כיצד להגן על האינטרסים שלכם כשהמשכיר מחזיק בצ’קים כביטחון?

אם המשכיר מסכים להחלפת אמצעי התשלום אך מתעקש להחזיק בצ’קים המקוריים, נוכל:

  • לנסח תוספת לחוזה המגדירה בדיוק את התנאים לשימוש בצ’קים אלו.
  • להציע מנגנון של נאמנות, לפיו הצ’קים יופקדו אצל צד שלישי אובייקטיבי.
  • לקבוע מנגנון דיווח חודשי על השמדת הצ’קים הרלוונטיים לאחר כל תשלום.
  • לייעץ לגבי אפשרויות חלופיות לביטחונות, כמו ערבות בנקאית או פיקדון.

האם בית המשפט יכול לאכוף שינוי באמצעי התשלום?

למרות שככלל, בתי המשפט נוטים לכבד את חופש החוזים, ישנן נסיבות בהן הם עשויים להתערב:

  • במקרים של שינוי נסיבות קיצוני, כמו מצב רפואי או כלכלי חריג של השוכר.
  • כאשר סירוב המשכיר נחשב לחוסר תום לב קיצוני, בניגוד לסעיף 39 לחוק החוזים.
  • במצבים בהם השינוי נדרש עקב שינויים רגולטוריים או חוקיים.

אנו יכולים לייצג אתכם בהליכים אלו, תוך הצגת טיעונים משפטיים מבוססים ותקדימים רלוונטיים.

במשרד עורכי דין טאוב ושות’, אנו מחויבים לספק לכם ייעוץ משפטי מקיף ומותאם אישית בכל הקשור לחוזי שכירות ושינויים בהם. נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה או סוגיה בנושא זה.

אין האמור לעיל באתר זה מהווה ייעוץ משפטי, יתכן כי המידע המצוי באתר זה אינו מעודכן או מדויק ועל כן אין להסתמך עליו. השימוש במידע המצוי באתר זה הינו באחריות הקורא בלבד.

תוכן עניינים

זקוקים לסיוע וייצוג משפטי של עורך דין בהחלפת אמצעי תשלום בשכירות – איך לעשות זאת חוקית? צרו איתי קשר

שיתוף המאמר החלפת אמצעי תשלום בשכירות – איך לעשות זאת חוקית? בערוצים השונים

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print
Email

מאמרים נוספים בנושא החלפת אמצעי תשלום בשכירות – איך לעשות זאת חוקית?