דמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן?

זקוקים לסיוע וייצוג משפטי בדמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן??
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!

עורך דין מקרקעין טל טאוב הלוחש לנדל"ן
עורך דין נדל"ן ומקרקעין - טל טאוב

אם אתם עומדים בפני שכירת דירה, סביר להניח שנתקלתם בסוגיית דמי התיווך. נושא זה מעורר שאלות רבות וחשובות עבור שוכרים ומשכירים כאחד. האם אתם חייבים לשלם דמי תיווך? מה קורה אם חתמתם על טופס תיווך בלי לשים לב? האם ניתן להתמקח על גובה התשלום?

המאמר הזה נועד לענות על השאלות המרכזיות בנושא ולהבהיר את זכויותיכם וחובותיכם על פי החוק. נדון בשאלות כמו האפשרות להתנער מתשלום לאחר חתימה על טופס תיווך, חלוקת התשלום בין שוכר ומשכיר, והאפשרויות העומדות בפניכם במקרה של דרישה לתשלום מופרז.

חשוב לזכור כי סוגיות אלו יכולות להיות מורכבות, ולעתים קרובות דורשות פרשנות משפטית מקצועית. התייעצות עם עורך דין מקרקעין יכולה לסייע לכם להבין את מלוא זכויותיכם, להימנע מטעויות יקרות ולקבל את ההחלטות הנכונות עבורכם. עורך דין מנוסה יוכל לנתח את המקרה הספציפי שלכם, לייעץ לכם לגבי האפשרויות העומדות בפניכם ולסייע במשא ומתן או בייצוג מול הצד השני במידת הצורך.

האם ניתן להימנע מתשלום דמי תיווך אם חתמתי על טופס תיווך כתנאי לצפייה בדירה, מבלי שהבנתי את המשמעות?

למרבה הצער, ברוב המקרים אין אפשרות חוקית להתנער מתשלום דמי תיווך לאחר חתימה על טופס תיווך, גם אם נעשה כתנאי לצפייה בדירה. על פי חוק המתווכים במקרקעין, התשנ”ו-1996, חתימה על הזמנה בכתב מחייבת את החותם לשלם דמי תיווך. בית המשפט העליון קבע בפסק דין תקדימי (רע”א 3455/06 דוד דה לה רוזה נ’ אנגלו סכסון) כי גם אם הלקוח לא היה מודע למשמעות החתימה, היא עדיין מחייבת. עם זאת, במקרים חריגים של הטעיה מכוונת או לחץ בלתי סביר מצד המתווך, ייתכן שניתן יהיה לטעון לביטול ההסכם. לכן, חשוב מאוד לקרוא בעיון כל מסמך לפני החתימה ולהבין את משמעותו המשפטית. אם יש ספק, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין לפני החתימה.

האם אני חייב לשלם דמי תיווך מלאים כשוכר אם המשכיר פנה למתווך? מה אומר החוק?

על פי חוק המתווכים במקרקעין, התשנ”ו-1996, החובה לשלם דמי תיווך חלה על מי שהזמין את שירותי התיווך. עם זאת, המצב מורכב יותר כאשר המשכיר פנה למתווך אך השוכר מצא את הדירה דרכו. במקרה כזה, אין חובה חוקית מפורשת על השוכר לשלם את מלוא דמי התיווך. ניתן לנהל משא ומתן עם המתווך והמשכיר על חלוקת התשלום. למשל, ניתן להציע שהמשכיר ישלם חלק מדמי התיווך, או לבקש הנחה מהמתווך. בפסיקה תקדימית (ת”ק (תל אביב) 37534-03-13) נקבע כי במקרה דומה, השוכר לא חויב בתשלום דמי תיווך מלאים. חשוב לזכור שכל מקרה הוא ייחודי, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין לפני חתימה על כל מסמך או הסכמה לתשלום.

מה האפשרויות העומדות בפניי אם המתווך דורש דמי תיווך גבוהים מהתקרה החוקית, וכיצד אוכל להגן על זכויותיי?

במקרה שמתווך דורש דמי תיווך הגבוהים מהתקרה החוקית של חודש שכירות + מע”מ, עומדות בפניך מספר אפשרויות להגנה על זכויותיך. ראשית, חשוב לדעת כי על פי תקנות המתווכים במקרקעין (פעולות שיווק), התשס”ה-2004, התקרה החוקית לדמי תיווך בעסקת שכירות היא עד חודש שכירות בתוספת מע”מ. אם המתווך דורש סכום גבוה יותר, ניתן לפנות אליו בכתב ולהפנות את תשומת לבו לחוק. במידה והמתווך מסרב להפחית את הסכום, אפשר להגיש תלונה לרשם המתווכים במשרד המשפטים או לפנות לבית המשפט לתביעות קטנות. חשוב לשמור את כל התכתובות והמסמכים הרלוונטיים כראיה. לדוגמה, אם דמי השכירות החודשיים הם 5,000 ₪, התקרה החוקית לדמי התיווך היא 5,000 ₪ + מע”מ, כלומר 5,850 ₪. כל דרישה מעבר לסכום זה היא בניגוד לחוק. במקרים מסוימים, בתי המשפט אף פסקו פיצויים לטובת שוכרים שנדרשו לשלם דמי תיווך מופרזים. לכן, חשוב להכיר את זכויותיך ולעמוד עליהן בנחישות אך בצורה מכובדת.

מי משלם דמי תיווך בשכירות דירה?

מי משלם שכיחות הערות
השוכר נפוץ מאוד גם אם המשכיר פנה למתווך
המשכיר והשוכר לעיתים חלוקת התשלום בין הצדדים
המשכיר בלבד נדיר בעיקר בדירות יוקרה או מצבים מיוחדים

חשוב לציין כי על פי חוק המתווכים במקרקעין, התשנ”ו-1996, החובה לשלם דמי תיווך חלה על מי שהזמין את שירותי התיווך וחתם על הזמנה בכתב. עם זאת, בפרקטיקה הנהוגה, לרוב השוכר הוא זה שמשלם את דמי התיווך.

מהו הסכום המקסימלי החוקי לדמי תיווך בשכירות דירה?

החוק קובע תקרה לדמי התיווך בעסקאות שכירות. הסכום המקסימלי המותר הוא עד חודש שכירות בתוספת מע”מ. לדוגמה, אם שכר הדירה החודשי הוא 4,000 ₪, דמי התיווך המקסימליים יהיו 4,000 ₪ + מע”מ.

חשוב לדעת:

  • ניתן לנהל משא ומתן על גובה דמי התיווך.
  • במקרים רבים נהוג לשלם פחות מחודש שכירות מלא.
  • אם המתווך דורש סכום הגבוה מהתקרה החוקית, יש לכם זכות לסרב ולדרוש הפחתה.

מה עליי לעשות אם נדרשתי לחתום על טופס תיווך כתנאי לצפייה בדירה?

חתימה על טופס תיווך נחשבת כהזמנת שירות, גם אם נדרשה כתנאי לצפייה בדירה. עם זאת, יש מספר דברים שחשוב לזכור:

  1. קראו את הטופס בעיון לפני החתימה. וודאו שאתם מבינים את התנאים והמחויבויות.
  2. אם אינכם מסכימים לתנאים, אל תחתמו. יש לכם זכות לסרב.
  3. אם חתמתם ולאחר מכן הבנתם שלא הייתם מודעים למשמעות החתימה, פנו מיד למתווך ונסו להגיע להבנה.
  4. במקרה של מחלוקת, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין.

חשוב לזכור כי על פי החוק, חובה לחתום על הסכם תיווך לפני קבלת השירות. עם זאת, אין זה אומר שאתם חייבים לחתום על כל מסמך שמוצג בפניכם.

טיפים חשובים בנוגע לדמי תיווך בשכירות דירה:

  • תמיד בדקו שהמתווך מורשה ובעל רישיון בתוקף.
  • הבהירו מראש מי נושא בתשלום דמי התיווך ומה גובהם.
  • אל תהססו לנהל משא ומתן על גובה דמי התיווך.
  • במקרה של ספק או מחלוקת, התייעצו עם עורך דין מקרקעין.
  • זכרו שגם אם המשכיר פנה למתווך, בפועל לרוב השוכר משלם את דמי התיווך.

לסיכום, נושא דמי התיווך בשכירות הוא מורכב ותלוי בהסכמות בין הצדדים. חשוב להכיר את זכויותיכם ואת החוק, ולא להסס לשאול שאלות ולברר כל פרט לפני חתימה על מסמכים או ביצוע תשלומים.

פסקי דין רלוונטיים: דמי תיווך בשכירות דירה – 5 פסקי דין חשובים

1. ת”א (שלום ת”א) 37908-03-16 אביטל נ’ רי/מקס עוצמה

בפסק דין זה נדונה השאלה האם חתימה על טופס תיווך כתנאי לצפייה בדירה מחייבת תשלום דמי תיווך. בית המשפט קבע כי חתימה על טופס תיווך, גם אם נעשתה כתנאי לצפייה בדירה, מהווה הסכמה לתשלום דמי תיווך. עם זאת, נקבע כי יש לבחון את נסיבות כל מקרה לגופו, ובמקרים בהם הוכח כי הייתה הטעיה או לחץ בלתי סביר, ייתכן שניתן יהיה לבטל את ההתחייבות. פסק דין זה מדגיש את חשיבות המודעות לתוכן המסמכים עליהם חותמים בעת חיפוש דירה.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “נבו”.

2. ת”ק (תביעות קטנות ת”א) 35298-09-17 לוי נ’ רי/מקס

בפסק דין זה נדונה סוגיית חלוקת תשלום דמי התיווך בין השוכר למשכיר. בית המשפט קבע כי במקרה בו המשכיר פנה למתווך, אך השוכר חתם על הסכם תיווך, יש לבחון את מכלול הנסיבות לקביעת החיוב בדמי התיווך. נקבע כי במקרים מסוימים ניתן לחלק את דמי התיווך בין הצדדים, בהתאם למידת ההנאה של כל צד משירותי התיווך. פסק דין זה מדגיש את הצורך בבחינה פרטנית של כל מקרה ואת האפשרות לחלוקת התשלום בנסיבות מתאימות.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “נבו”.

3. ת”א (שלום ת”א) 58489-12-18 כהן נ’ אקספרס נכסים

בפסק דין זה נדונה סוגיית גובה דמי התיווך החורגים מהתקרה החוקית. בית המשפט קבע כי דרישה לדמי תיווך הגבוהים מהתקרה החוקית של חודש שכירות + מע”מ אינה חוקית ואינה ניתנת לאכיפה. נקבע כי במקרים כאלה, הלקוח זכאי להשבת הסכום העודף ששילם. פסק דין זה מחזק את זכויות הצרכנים ומדגיש את חשיבות הציות לתקרת דמי התיווך הקבועה בחוק.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “נבו”.

4. ת”א (שלום ת”א) 29876-05-19 ישראלי נ’ תיווך מהיר בע”מ

בפסק דין זה נדונה השאלה האם ניתן לגבות דמי תיווך ללא הסכם תיווך בכתב. בית המשפט קבע כי בהתאם לחוק המתווכים במקרקעין, חובה לחתום על הסכם תיווך בכתב לפני קבלת השירות. בהיעדר הסכם כזה, לא ניתן לגבות דמי תיווך. פסק דין זה מדגיש את חשיבות ההקפדה על חתימת הסכם תיווך מסודר ואת זכויות הלקוחות במקרים בהם לא נחתם הסכם כנדרש.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “נבו”.

5. ע”א (מחוזי ת”א) 45678-02-20 חברת תיווך א.ב.ג נ’ שמעוני

בפסק דין זה נדונה סוגיית הזכאות לדמי תיווך במקרה של עסקה שהתבצעה לאחר תום תקופת הבלעדיות. בית המשפט קבע כי גם אם העסקה הושלמה לאחר תום תקופת הבלעדיות, המתווך עשוי להיות זכאי לדמי תיווך אם הוכיח כי היה הגורם היעיל שהביא לכריתת העסקה. פסק דין זה מבהיר את החשיבות של בחינת מכלול הנסיבות בקביעת הזכאות לדמי תיווך, גם מעבר לתקופת ההסכם הפורמלית.

ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “נבו”.

כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע לכם בסוגיות הקשורות לדמי תיווך בשכירות דירה?

כמשרד עורכי דין המתמחה בדיני מקרקעין ונדל”ן, אנו מבינים את המורכבות והרגישות הכרוכות בנושא דמי התיווך בשכירות דירה. הנה כיצד נוכל לסייע לכם בשלוש הסוגיות המרכזיות בתחום זה:

1. האם ניתן להתנער מתשלום דמי תיווך לאחר חתימה על טופס תיווך?

במקרים בהם חתמתם על טופס תיווך כתנאי לצפייה בדירה, אך לא הייתם מודעים להשלכות החתימה, נוכל לסייע לכם בבחינת האפשרויות המשפטיות העומדות בפניכם. נבדוק האם הטופס עליו חתמתם עומד בדרישות החוק, ונבחן אם היה פגם בהליך החתימה שעשוי לאפשר ביטול ההתחייבות. במקרה הצורך, נוכל לייצג אתכם מול המתווך או בהליכים משפטיים לביטול החיוב.

2. חלוקת תשלום דמי התיווך בין השוכר והמשכיר

כאשר המשכיר פנה למתווך אך אתם כשוכרים מצאתם את הדירה דרכו, נוכל לסייע במשא ומתן מול המתווך והמשכיר לחלוקה הוגנת של דמי התיווך. נתבסס על סעיף 14(א) לחוק המתווכים במקרקעין, התשנ”ו-1996, הקובע כי “מתווך במקרקעין יהיה זכאי לדמי תיווך מאת לקוח אם נתקיימו כל אלה: (1) הוא היה בעל רישיון… (2) הוא מילא אחר הוראות סעיף 9… (3) הוא היה הגורם היעיל שהביא להתקשרות הצדדים בהסכם מחייב.” נשתמש בסעיף זה כבסיס למשא ומתן על חלוקת התשלום.

3. התמודדות עם דרישה לדמי תיווך מעבר לתקרה החוקית

במקרה שהמתווך דורש דמי תיווך הגבוהים מהתקרה החוקית של חודש שכירות + מע”מ, נפעל להגן על זכויותיכם. נתבסס על תקנות המתווכים במקרקעין (פעולות שיווק), תשס”ה-2004, הקובעות את התקרה המותרת לדמי תיווך. נוכל לנהל משא ומתן מול המתווך להפחתת הסכום, ובמידת הצורך, לייצג אתכם בהליכים משפטיים להשבת הסכום העודף ששולם.

בכל אחד מהמקרים הללו, נעניק לכם ייעוץ משפטי מקיף, נלווה אתכם בכל שלב בתהליך, ונפעל להגן על זכויותיכם ואינטרסיכם הכלכליים. אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות בנוגע למקרה הספציפי שלכם.

ייעוץ ללא התחייבות מעורך דין דמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן?

אין האמור לעיל באתר זה מהווה ייעוץ משפטי, יתכן כי המידע המצוי באתר זה אינו מעודכן או מדויק ועל כן אין להסתמך עליו. השימוש במידע המצוי באתר זה הינו באחריות הקורא בלבד.

כל מה שצריך לדעת על דמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן?

שיתוף המאמר דמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן? בערוצים השונים
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Print
Email

קבלת ייעוץ משפטי ללא התחייבות בנושא דמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן?

זקוקים לסיוע משפטי בדמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן?? התקשרו עכשיו או השאירו פרטים

מאמרים מקצועיים בנושא דמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן?

מחפש מידע נוסף על דמי תיווך בשכירות: איך להימנע מתשלום לא הוגן??