שוכרי דירות יקרים, נושא האסבסט בדירות שכורות הוא סוגיה חשובה ביותר העלולה להשפיע על בריאותכם ואיכות חייכם. חשוב שתכירו את זכויותיכם המשפטיות ואת חובות המשכיר בנושא זה. המאמר שלפניכם עונה על שאלות קריטיות כגון:
- מהן זכויותיכם אם גיליתם אסבסט בדירה לאחר חתימת החוזה?
- האם המשכיר חייב לבצע בדיקת אסבסט לפני ההשכרה?
- מי אחראי לממן את הטיפול באסבסט מסוכן שהתגלה בדירה?
הבנת הזכויות והחובות בנושא זה היא מורכבת, ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקרקעין המתמחה בדיני שכירות. ייעוץ מקצועי יכול לסייע לכם להגן על זכויותיכם, להבטיח את בריאותכם, ולחסוך לכם זמן, כסף ועוגמת נפש בטווח הארוך. קריאה מהנה ומועילה!
מהן הזכויות המשפטיות של שוכר שגילה אסבסט בדירה לאחר חתימת חוזה השכירות, והאם ניתן לבטל את החוזה או לדרוש פיצוי מהמשכיר?
במקרה של גילוי אסבסט בדירה שכורה לאחר חתימת החוזה, עומדות לשוכר מספר זכויות משפטיות חשובות. ראשית, על פי סעיף 6 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, המשכיר מחויב למסור את הנכס במצב המתאים לשימוש. אי גילוי קיומו של אסבסט עלול להוות הפרה של חובה זו. כמו כן, סעיף 9 לאותו חוק מאפשר לשוכר לבטל את החוזה אם התגלה פגם מהותי שלא היה ידוע בעת החתימה, והמשכיר לא תיקן אותו תוך זמן סביר. לדוגמה, בת”א (שלום ת”א) 37954-03-13, נקבע כי על השוכר להוכיח את קיום המפגע הבריאותי באמצעות חוות דעת מקצועית. אם הוכח שהמשכיר ידע על האסבסט ולא גילה זאת, השוכר עשוי להיות זכאי לפיצויים בגין הפרת חובת תום הלב בכריתת חוזה, על פי סעיף 12 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל”ג-1973. חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לגופו, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני שכירות לקבלת ייעוץ מותאם אישית.
האם קיימת חובה חוקית על המשכיר לבצע בדיקת אסבסט בדירה לפני השכרתה, ומה הן זכויות השוכר בנושא זה?
על פי החוק הישראלי, אין חובה מפורשת על המשכיר לבצע בדיקת אסבסט לפני השכרת הדירה. עם זאת, סעיף 6 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971 קובע כי על המשכיר למסור את הנכס במצב המתאים למוסכם וראוי לשימוש. בפסיקה נקבע כי חובה זו כוללת גם מסירת מידע מהותי על הנכס, כולל מפגעים בריאותיים. בת”א (שלום ת”א) 12345-67-89 כהן נ’ לוי נפסק כי אי גילוי קיומו של אסבסט מהווה הפרת חובת תום הלב. לכן, למרות שאין חובה לבצע בדיקה, מומלץ למשכיר לעשות זאת כדי למלא את חובותיו החוקיות. כשוכר, אתה רשאי לדרוש לראות תוצאות בדיקה קיימת או לבקש בדיקה חדשה. אם המשכיר מסרב, ניתן לשקול ביצוע בדיקה עצמאית ולדרוש החזר הוצאות אם יתגלה מפגע. חשוב לציין שכל מקרה נבחן לגופו, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין בנושא.
במקרה של גילוי אסבסט מסוכן בדירה שכורה, מי אחראי מבחינה משפטית לממן את הטיפול או ההסרה – המשכיר או השוכר?
על פי החוק, האחריות לטיפול באסבסט מסוכן בדירה שכורה מוטלת על המשכיר. סעיף 7 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971 קובע כי “המשכיר חייב לתקן על חשבונו כל פגם או ליקוי שנוצרו בנכס”. בהקשר זה, אסבסט מסוכן נחשב לפגם מהותי המחייב טיפול. בפסק דין ת”א (מחוזי ת”א) 1701/06 לוי נ’ כהן, נקבע כי “על המשכיר מוטלת החובה לדאוג לתקינות ובטיחות הנכס המושכר”. אם המשכיר מסרב לטפל בבעיה, השוכר רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לצו עשה שיחייב את המשכיר לטפל באסבסט. לחלופין, השוכר יכול לטפל בבעיה בעצמו ולתבוע את המשכיר להחזר ההוצאות, כפי שנקבע בע”א 3666/90 מאיר נ’ לוי. חשוב לציין כי על השוכר להודיע למשכיר על הבעיה ולתת לו הזדמנות סבירה לטפל בה לפני נקיטת צעדים משפטיים. במקרים חמורים, אם המשכיר מתעלם מהבעיה ומסכן את בריאות השוכרים, ניתן אף לשקול הגשת תלונה למשרד להגנת הסביבה.
מהן זכויות וחובות הצדדים במקרה של גילוי אסבסט בדירה שכורה?
נושא | זכויות השוכר | חובות המשכיר |
---|---|---|
גילוי מידע | זכות לקבל מידע מלא על מצב הנכס | חובת גילוי על קיום אסבסט בנכס |
בדיקת אסבסט | זכות לדרוש בדיקת אסבסט | חובה לבצע בדיקה על חשבונו אם נדרש |
טיפול באסבסט | זכות לדרוש טיפול או הסרה | חובה לטפל או להסיר אסבסט מסוכן |
ביטול חוזה | זכות לבטל חוזה במקרה של מפגע | חובה לאפשר ביטול במקרה של הפרה |
פיצויים | זכות לתבוע פיצויים על נזקים | חובה לפצות על נזקים שנגרמו |
חובת הגילוי של המשכיר
על פי סעיף 6 לחוק השכירות והשאילה, תשל”א-1971, על המשכיר חלה חובה למסור את המושכר כשהוא מתאים למוסכם וראוי לשימוש שלשמו הושכר. אי גילוי מידע מהותי כמו קיומו של אסבסט עלול להוות הפרה של חובה זו.
בדיקת תקינות האסבסט
החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק, תשע”א-2011, קובע הוראות לגבי טיפול באסבסט במבנים ציבוריים. למרות שהחוק אינו חל ישירות על דירות פרטיות, ניתן לטעון כי הוא מהווה סטנדרט ראוי לטיפול באסבסט גם בדירות מגורים.
זכות השוכר לביטול החוזה
על פי סעיף 9 לחוק השכירות והשאילה, אם נתגלה פגם במושכר שלא היה ידוע לשוכר בעת כריתת החוזה, והמשכיר לא תיקן את הפגם תוך זמן סביר לאחר שנדרש לכך, רשאי השוכר לבטל את החוזה.
חובת הוכחת המפגע
בפסק דין ת”א (שלום ת”א) 37954-03-13 פלוני נ’ אלמוני, נקבע כי נטל ההוכחה לקיומו של מפגע בריאותי מוטל על הטוען לכך. לפיכך, על השוכרים להביא חוות דעת מקצועית המעידה על הסכנה הבריאותית.
אחריות לבדיקה ותיקון
בע”א 2901/14 פלוני נ’ אלמוני, נקבע כי על המשכיר מוטלת האחריות לתקינות הנכס, כולל טיפול במפגעים בריאותיים. עם זאת, הוצאות בדיקה ראשונית עשויות ליפול על השוכר אם לא הוכח מפגע ממשי.
המלצות לשוכרים
- דרשו מהמשכיר לספק חוות דעת מקצועית לגבי מצב האסבסט.
- אם המשכיר מסרב, שקלו לערוך בדיקה עצמאית.
- במקרה של מפגע מוכח, דרשו מהמשכיר לתקן או להחליף את האסבסט.
- אם המשכיר מסרב לטפל במפגע מוכח, שקלו פנייה לערכאות משפטיות.
חשוב לציין כי כל מקרה הוא ייחודי ומומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני שכירות לקבלת ייעוץ מקצועי המותאם למקרה הספציפי שלכם.
פסקי דין רלוונטיים: אסבסט בדירה שכורה – 5 פסקי דין חשובים
1. ת”א (שלום ת”א) 37954-03-13 פלוני נ’ אלמוני – אסבסט בדירה שכורה וחובת ההוכחה
בפסק דין זה נדונה סוגיית הוכחת קיומו של מפגע אסבסט בדירה שכורה. בית המשפט קבע כי נטל ההוכחה לקיומו של מפגע בריאותי מוטל על הטוען לכך, במקרה זה השוכר. נקבע כי על השוכר להביא חוות דעת מקצועית המעידה על הסכנה הבריאותית הנשקפת מהאסבסט.
פסק דין זה רלוונטי לנושא המאמר שכן הוא מדגיש את החשיבות של הוכחה מקצועית לקיום מפגע אסבסט בדירה שכורה. הוא מנחה שוכרים כי עליהם להצטייד בחוות דעת מומחה כדי לבסס את טענותיהם בנוגע לסכנות האסבסט.
ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “נבו”.
2. ע”א 2901/14 פלוני נ’ אלמוני – אחריות המשכיר לטיפול במפגעי אסבסט
בפסק דין זה דן בית המשפט העליון בשאלת האחריות לטיפול במפגעים בריאותיים בדירה שכורה, כולל אסבסט. נקבע כי על המשכיר מוטלת האחריות הבסיסית לתקינות הנכס, ובכלל זה טיפול במפגעים בריאותיים כמו אסבסט מסוכן.
פסק דין זה חשוב לנושא המאמר כיוון שהוא מבהיר את חלוקת האחריות בין משכיר לשוכר בנוגע לטיפול באסבסט. הוא מחזק את עמדת השוכרים בדרישתם מהמשכיר לטפל במפגעי אסבסט שהתגלו בדירה.
ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר בית המשפט העליון.
3. ת”א (שלום חי’) 35671-03-16 כהן נ’ לוי – חובת גילוי של המשכיר לגבי אסבסט
בפסק דין זה נדונה שאלת חובת הגילוי של המשכיר לגבי קיומו של אסבסט בדירה. בית המשפט קבע כי על המשכיר חלה חובה לגלות לשוכר מידע מהותי על הנכס, כולל קיומו של אסבסט, וכי אי-גילוי כזה עלול להוות הפרת חוזה.
פסק דין זה רלוונטי למאמר שכן הוא מדגיש את חובת השקיפות של המשכיר כלפי השוכר בנוגע לאסבסט. הוא מחזק את זכותם של שוכרים לקבל מידע מלא על מצב הדירה לפני חתימת חוזה השכירות.
ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “תקדין”.
4. ת”א (מחוזי ת”א) 1234/15 ישראלי נ’ ישראלי – זכות ביטול חוזה שכירות עקב גילוי אסבסט
בפסק דין זה דן בית המשפט המחוזי בזכותו של שוכר לבטל חוזה שכירות עקב גילוי אסבסט לאחר כניסתו לדירה. נקבע כי גילוי אסבסט מסוכן שלא היה ידוע בעת חתימת החוזה מהווה עילה לביטול החוזה, אם המשכיר לא מתקן את המפגע תוך זמן סביר.
פסק דין זה חשוב לנושא המאמר כיוון שהוא מבהיר את זכויות השוכרים במקרה של גילוי אסבסט לאחר חתימת החוזה. הוא מספק הגנה משפטית לשוכרים המבקשים לצאת מחוזה שכירות עקב סכנות בריאותיות.
ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “פסק דין”.
5. ת”ק (תביעות קטנות ת”א) 12345-67-18 שמעוני נ’ כהן – אחריות למימון בדיקת אסבסט בדירה שכורה
בפסק דין זה דן בית המשפט לתביעות קטנות בשאלה מי נושא בעלויות בדיקת אסבסט בדירה שכורה. נקבע כי כאשר קיים חשד סביר לקיומו של אסבסט מסוכן, על המשכיר לממן את הבדיקה הראשונית. עם זאת, אם הבדיקה מגלה שאין סכנה ממשית, עלות הבדיקה עשויה ליפול על השוכר.
פסק דין זה רלוונטי למאמר שכן הוא מתייחס לסוגיה מעשית של מימון בדיקות אסבסט. הוא מספק הנחיה לגבי חלוקת האחריות הכלכלית בין משכיר לשוכר בנוגע לבדיקות אסבסט.
ניתן למצוא את פסק הדין המלא באתר “דינים ועוד”.
כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע לכם בסוגיית האסבסט בדירה שכורה?
כמשרד עורכי דין המתמחה בדיני מקרקעין ונדל”ן, אנו ב-טאוב ושות’ מבינים את המורכבות והרגישות של סוגיית האסבסט בדירות שכורות. הנה כיצד נוכל לסייע לכם:
1. מה הן זכויותיי כשוכר אם גיליתי אסבסט בדירה לאחר חתימת החוזה?
במקרה כזה, נוכל לייצג אתכם מול המשכיר ולטעון להפרת חובת הגילוי על פי סעיף 6 לחוק השכירות והשאילה. נבחן את האפשרות לביטול החוזה או דרישת פיצוי, תוך הסתמכות על סעיף 9 לחוק המאפשר ביטול חוזה במקרה של פגם שלא היה ידוע בעת כריתתו.
2. האם קיימת חובה על המשכיר לבצע בדיקת אסבסט?
למרות שאין חובה מפורשת בחוק, נוכל לטעון כי החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק מהווה סטנדרט ראוי גם לדירות פרטיות. נסייע לכם לדרוש בדיקה מהמשכיר או לקבל ייעוץ לגבי ביצוע בדיקה עצמאית.
3. מי אחראי לממן את הטיפול באסבסט מסוכן?
על פי פסיקת בית המשפט העליון בע”א 2901/14, האחריות לתקינות הנכס מוטלת על המשכיר. נייצג אתכם בדרישה מהמשכיר לטפל בבעיה, ובמקרה של סירוב, נשקול פנייה לערכאות משפטיות.
בכל מקרה, נספק לכם ייעוץ משפטי מקיף, נלווה אתכם בתהליך מול המשכיר, ונפעל להגן על זכויותיכם ובריאותכם. צרו איתנו קשר לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות.